Τσίπρας στην ΚΟ: Η συμφωνία θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις

15:12 23/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση την ομιλία του πρωθυπουργού από την Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πατήστε πάνω στο link:

https://youtu.be/gnnO4TeJG-4

Η επίσκεψη Ομπάμα αποτέλεσε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα της χώρας και της κυβέρνησης, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,

κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κωστή Στεφανόπουλου. «Προηγήθηκαν οι επισκέψεις κι άλλων ηγετών πρόσφατα & η συνάντηση των μεσογειακών κρατών της ΕΕ στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο» σημείωσε λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν είναι πλέον παράδειγμα προς αποφυγή» επισημαίνοντας τους κινδύνους από την άνοδο των ακροδεξιών στην Ευρώπη: «Έχουμε την άνοδο της ακραίας λαϊκιστικής δεξιάς & από την άλλη αμφισβήτηση των πολιτικών ακραίας λιτότητας στην Ευρώπη».

«Εκτός από την εικόνα της Ελλάδας που αλλάζει, έχουμε σημαντικές μετατοπίσεις σε όλο τον πλανήτη. Οι σημερινές κρίσεις δημιουργούν πολώσεις στο ευρωπαϊκό σκηνικό, που πριν από 2 χρόνια για πολλούς φάνταζαν απίθανες» είπε ο κ. Τσίπρας ο οποίος επιπλέον επεσήμανε πως «βαθιές πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες για πρώτη φορά αντηχούν τόσο έντονα στην κεντρική πολιτική σκηνή» και «συντριπτικά περισσότεροι θέλουν πλέον να μπει ένα τέλος στο ελληνικό δράμα«.

«Πολλοί λένε ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει στην ώρα της και να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος. Δημιουργείται μια ευνοϊκή συγκυρία για να γίνουν άμεσα τα βήματα που απαιτούνται για να βγούμε από την κρίση» ανέφερε όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

«Με βάση την πρόοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες είναι σημαντικό να έχουμε πολιτική συμφωνία στις 5 Δεκέμβρη» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τηρεί ό,τι έχει συμφωνηθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συζητούσαμε ποτέ παράλογες απαιτήσεις ή νέα μέτρα».

«Σήμερα είμαστε κοντά στην αναγκαία συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις» επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Ως κυβέρνηση παραλάβαμε ανεργία 27%. Δεν υπάρχει λογική να συζητάμε πώς θα αυξήσουμε το όριο των απολύσεων. Εκφράζει τις απόψεις των πιο ακραίων δυνάμεων εκ των δανειστών & των εργοδοτών και δεν αποποιείται ούτε παίρνει αποστάσεις από τις πολιτικές Σαμαρά (στα εργασιακά). Ο κ.Μητσοτάκης τους λέει: μην υποχωρείτε. Αυτό είπε σήμερα. Και είναι μια θέση βαθιά ταξική«.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της ΝΔ και του προέδρου της Κυρ. Μητσοτάκη και για την αξιολόγηση και το προσφυγικό: «Η αντιπολίτευση προδικάζει -εύχεται- την αποτυχία. Είναι μια στάση ανεύθυνη & εθνικά επιζήμια. Η στάση Μητσοτάκη είναι ενδεικτική πια ενός πολιτικού σχεδίου που λέγεται «4ο μνημόνιο».

«Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει εκλογές, λέγοντας ότι θα συμφωνεί ευκολότερα με τους δανειστές γιατί δεν θα φέρνει αντιρρήσεις. Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο για να φέρει αυτός άλλο ένα μνημόνιο, κατηγορώντας άλλους. Η προοπτική αποτυχίας της γραμμής Μητσοτάκη τον οδηγεί σε πολιτικό παροξυσμό. Η ακροδεξιά στη ΝΔ δείχνει τα δόντια της. Αυτό γίνεται εμφανές στο προσφυγικό. Προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να οξύνει την κατάσταση, πυροδοτώντας αντιδράσεις. Γνωρίζουν ότι η αποσυμφόρηση των νησιών χρειάζεται χρόνο και δύσκολες αποφάσεις Είναι το λιγότερο ανεύθυνο η ηγεσία της ΝΔ να πρωταγωνιστεί σε πυροδότηση κοινωνικών αντιδράσεων με φυσικούς αυτουργούς την Ακροδεξιά που θα καρπωθεί κέρδη».

Για το προσφυγικό είπε: «Θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε προσπάθειες για τη στήριξη των προσφύγων αλλά και των τοπικών κοινωνιών» ενώ για τη συμφωνία με την Τουρκία σχολίασε: «Η συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ κρέμεται από μια κλωστή. Και τώρα έχουμε και αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης. Έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί καμία αμφισβήτηση των κειμένων που αποτελούν πυλώνες των διεθών σχέσεών μας, ειδικά αυτή την περίοδο που για πρώτη φορά υπάρχουν προϋποθέσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος«.

Αναλυτικά, για το Κυπριακό και το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης ανέφερε: «Η κυβέρνηση υποστηρίζει με προσήλωση την προσπάθεια των 2 κοινοτήτων για επίλυση Κυπριακού, χωρίς να παρεμβαίνει» και σημείωσε πως «όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά: διαπραγμάτευση, προσφυγικό, κυπριακό, διεθνής ασφάλεια και οικονομία»

Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2017 επεσήμανε: Ο προϋπολογισμός του 2017, παρά τους περιορισμούς, θα στηρίζει εκείνους που έχουν ανάγκη μετά την καταστροφική 5ετία. Έχουμε ανάγκη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να βγούμε από τα γραφεία μας και να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους αλλά και να στηρίξουμε το έργο μας. Ο μεγάλος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κάνουμε πράξη την μεγάλη μας υπόσχεση, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα