Τσίπρας: Δε ζητώ παράταση μνημονίου, θα τιμήσω τις δεσμεύσεις

21:11 8/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, στις προγραμματικές του δηλώσεις, ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του ισχύοντος Μνημονίου μετά την 28η Φεβρουαρίου, διότι -όπως τόνισε- το αποδοκίμασε ο λαός στις εκλογές.

«Είναι αμετάκλητη απόφασή μας να τηρήσουμε όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, για μένα προσωπικά είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της Δημοκρατίας», υπογράμμισε, και διαμήνυσε προς τους δανειστές ότι «δεν θα διαπραγματευτούμε

την εθνική μας κυριαρχία, τη λαϊκή κυριαρχία και τη λαϊκή εντολή».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι γνωρίζει τον ανηφορικό δρόμο που έχει να αντιμετωπίσει στις διαπραγματεύσεις, αλλά δήλωσε ότι αισιοδοξεί. «Επιδιώκουμε σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία και αισιοδοξώ ότι θα το πετύχουμε», είπε, και διευκρίνισε ότι θα επιδιώξει συμφωνία-γέφυρα έως τον Ιούνιο.
«Είναι αυτό εφικτό μέσα σε 15 μέρες;» αναρωτήθηκε, για να απαντήσει «έχω πεισθεί πως ναι».

Ειδικά για την 28 Φεβρουαρίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά ότι απέρριψε την πρόταση των δανειστών για εξάμηνη παράταση του Προγράμματος.
«Έκαψαν τα σπαρτά για να επιβάλουν ασφυκτικά χρονικά όρια στην κυβέρνησή μας, που ήξεραν ότι έρχεται», είπε, «το ξέρω πλέον από τις επαφές που είχα. Ήθελαν να αποτύχουμε για να δικαιωθούν».

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μπήκε η χώρα στα Μνημόνια, επισημαίνοντας ότι δεν έχει εκδικητική διάθεση έναντι των πολιτικών του αντιπάλων. «Τις πολιτικές ευθύνες τις αποδίδει ο λαός», ανέφερε, ωστόσο μίλησε για καταλογισμό ευθυνών στο θέμα του «κουρέματος» του χρέους με το PSI του 2012, διότι στόχος του -όπως είπε- ήταν «η διάσωση των τραπεζών», η οποία βούλιαξε τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ακόμη, δεσμεύτηκε ότι θα χτυπήσει το σύστημα διαπλοκής και το «αμαρτωλό τρίγωνο» τραπεζών-πολιτικού συστήματος και ΜΜΕ, και εξήγγγειλε ότι θα γίνει ανοικτός διαγωνισμός για την αδειοδότηση όλων των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.
Ειδικά για τη δημόσια τηλεόραση ανακοίνωσε ότι με νόμο θα επανασυσταθεί η ΕΡΤ από μηδενική βάση, με πόρους αποκλειστικά από το ανταποδοτικό τέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα