«Μέρες Γκάλη» ξαναζεί ο Άρης

18:37 8/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Μέρες Γκάλη και Γιαννάκη αναβίωσαν για τους φίλους του Άρη, βλέποντας έναν «δικό τους άνθρωπο» να «καθαρίζει» τον ΠΑΟΚ μέσα στο σπίτι του, μπροστά σε 5.000 κόσμο!

Το «πότε; Ποτέ;», έστω και για πλάκα, επανήλθε στο στόμα των Αρειανών, με δεδομένο ότι η ομάδα τους νίκησε δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα τον «αιώνιο» αντίπαλο, με πρωταγωνιστή έναν 19χρονο πιτσιρικά που το καλοκαίρι αγνόησε τα εκατομμύρια μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων για να «μεγαλώσει»

στον Αρηκαι να γίνει ο ηγέτης που τόσα χρόνια ψάχνουν οι φίλοι της ομάδας.

Ο Αλεξάντερ ή Σάσα Βεζένκοφ είναι το νέο είδωλο στην πόλη για τους Αρειανούς, ο πιτσιρικάς που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια τους δίνει ελπίδα για το μέλλον, έστω κι αν όλοι γνωρίζουν πως είναι θέμα χρόνου η αποχώρηση για… άλλες πολιτείες. Το gazzetta.gr έψαχνε την υπόθεση Βεζένκοφ, απαντάει σε εύλογα ερωτήματα για το μέλλον του και θυμίζει πως ο τότε 15χρονος πιτσιρικάς κατέληξε στο Αλεξάνδρειο με μοναδικό αντάλλαγμα την… πληρωμή του σχολείου του!

Οικογένεια Βεζένκοφ: Μέχρι και η κόρη έπαιζε μπάσκετ

Βεζένκοφ και μπάσκετ είναι μια οικογενειακή υπόθεση. Είναι αυτό που λέμε «δεν φύτρωσε, αλλά μεγάλωσε με την αρρώστια του αθλήματος» και γι αυτό «φταίει» κατά βάθος ο πατέρας του Σάσο που τον έβαλε στα γήπεδα από μικρό. Ο Βεζένκοφ εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής του Αρη στα 15 του χρόνια, ερχόμενος από την Κύπρο, εκεί όπου έκανε και τα πρώτα του μπασκετικά βήματα φορώντας τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ. Της ομάδας δηλαδή, την οποία υπηρέτησε για ένα διάστημα και ο πατέρας του, επί χρόνια «ισχυρός άνδρας» της Λουκόιλ στη Βουλγαρία.

«Αυτό το παιδί μεγάλωσε με τον μπαμπά του μέσα στα γήπεδα. Από πολύ νεαρή ηλικία τον έβλεπες μονίμως με μια μπάλα στο χέρι» είχε πει φίλος της οικογένειας στα πρώτα του χρόνια στην Ελλάδα, κάνοντας πρόβλεψη γι αυτό που θα επακολουθούσε λίγα χρόνια αργότερα. Η μπασκετική παράδοση της οικογένειας αποδεικνύεται από κάτι ακόμη: Η κατά 11 χρόνια μεγαλύτερη αδελφή του Βεζένκοφ τελείωσε το Νορθ Καρολάινα και στο παρελθόν είχε ασχοληθεί κι αυτή με το μπάσκετ.

«Ο πατέρας μου με έβαλε στο μπάσκετ. Έπαιζε και η αδερφή μου κι έτσι ακολούθησα κι εγώ την παράδοση της οικογένειας. Στην αρχή ο πατέρας μου δεν ήξερε ότι μπορώ να παίξω καλά, ούτε εγώ ο ίδιος το γνώριζα. Στην αρχή έπαιζα για διασκέδαση, όμως αυτό έγινε το όνειρό μου. Έτσι, στην ηλικία των 10 άρχισα να παρακολουθώ αγώνες ΝΒΑ και Ευρωλίγκας», είχε πει σε μια παλιότερη συνέντευξή του ο μικρός, δίνοντας το στίγμα για το πώς ασχολήθηκε με το μπάσκετ.

Η… τσάμπα μεταγραφή στον Αρη

Στα 14του ο Βεζένκοφ άρχισε να παίρνει μπόι και η οικογένεια του κατάλαβε πως δεν πρέπει να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ο Αρης ενδιαφέρθηκε για να τον φέρει στην Θεσσαλονίκη και η μετακίνηση ολοκληρώθηκε χωρίς ανταλλάγματα, χάρη στην καλή φιλία που είχε ο πατέρας του αθλητή με τον τότε πρόεδρο της ΚΑΕ ,Γιάννη Δαμιανίδη. Η μόνη υποχρέωση που ανέλαβαν οι «κίτρινοι» αφορούσε στην πληρωμή των διδάκτρων του παιδιού σε αμερικάνικο σχολείο, στο οποίο θα φοιτούσε.

«Δεν έζησα ποτέ στη Βουλγαρία, ήμουν εκεί μόνο για διακοπές, Πάσχα, Χριστούγεννα. Στην ηλικία των 15 αποφασίσαμε να μετακομίσουμε σε μία πιο μπασκετική χώρα, όπως η Ελλάδα κι έτσι πήγα στον Άρη. Είπαν στον πατέρα μου ότι με θέλουν και πως η ομάδα έχει μεγάλη μπασκετική ιστορία και μορφές όπως ο Νίκος Γκάλης. Τα πρώτα δύο χρόνια μαζί μου ήταν η μητέρα μου, με φρόντιζε και της είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Οι άνθρωποι του Άρη ήταν ζεστοί, με αγκάλιασαν, με έβαλαν στην ομάδα. Παρακολουθούσα προπονήσεις της ανδρικής ομάδας. Τον επόμενο χρόνο, το 2011, μπήκα στην πρώτη ομάδα και τα τελευταία χρόνια μου έδωσαν ρόλο, χρόνο συμμετοχής», είχε περιγράψει ο ίδιος ο Βεζένκοφ σε μια συνέντευξή του στο επίσημο site της FIBA.

Νοβίτσκι και Μίροτιτς τα πρότυπά του

Ο Βεζένκοφ ξεκίνησε από τη θέση «3», αλλά χρόνο με το χρόνο «κατέβηκε» μια θέση και μάλλον είναι αυτή που του ταιριάζει περισσότερο, όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος. Από τα dvd που παρακολουθούσε… αντέγραψε τις κινήσεις των Νοβίτσκι και Μίροτιτς, θεωρώντας πως αυτοί οι δύο παίκτες αποτελούν το τέλειο πακέτο για εκείνον. «Παρακολουθούσα τις κινήσεις του Ντιρκ Νοβίτσκι, είναι το καλύτερο τεσσάρι και από τους νέους τον Νίκολα Μίροτιτς, ο οποίος είναι πρότυπο γιατί έπαιξε σε μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ για 2-3 χρόνια και μετά ακολούθησε το όνειρό του (σ.σ. ΝΒΑ). Αυτό είναι το πρότυπό μου», έχει παραδεχτεί ο Βεζένκοφ.

Επέλεξε την Εθνική Βουλγαρίας, βγάζει ελληνικό διαβατήριο

Θα μπορούσατε να φανταστείτε την εθνική ομάδα σε πέντε χρόνια από σήμερα με Καλάθη, Αντετοκούνμπο, Βεζένκοφ στην ίδια πεντάδα; Αυτό ήταν και το όνειρο της ΕΟΚ, αλλά η οικογένεια και ο ίδιος ο παίκτης προτίμησαν τελικά την εθνική Βουλγαρίας. Ο Βεζένκοφ μιλάει ελληνικά καλύτερα από τη μητρική του γλώσσα, ενδεχομένως να αισθάνεται περισσότερο Ελληνας από Βούλγαρος, αλλά όταν ήρθε η ώρα της επιλογής προτίμησε την εθνική Βουλγαρίας από την εθνική Ελλάδας για να τιμήσει – όπως είπε – την καταγωγή των γονιών του.

Η ΕΟΚ από την πλευρά της είχε βοηθήσει τον Βεζένκοφ, όταν αυτός ήρθε στην Ελλάδα με το κυπριακό διαβατήριο, είχε κάνει κινήσεις προκειμένου να πείσει τον ίδιο και την οικογένειά του να διαλέξει την εθνική Ελλάδας, αλλά τελικά το παιδί με προτροπή του πατέρα του επέλεξε τη Βουλγαρία και σ΄αυτήν πλέον μπορεί να αγωνίζεται μέχρι το τέλος της καριέρας του. Ως γνωστόν από την στιγμή που ένας παίκτης αγωνίζεται σε επίσημο παιχνίδι με τη φανέλα μιας εθνικής ομάδας, τότε είναι αδύνατον να φορέσει τη φανέλα μιας άλλης εθνικής, ακόμη κι αν μελλοντικά αλλάξει γνώμη.

Πλέον ο Βεζένκοφ έχει κάνει αίτηση για έκδοση ελληνικού διαβατηρίου και περιμένει να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά ζητήματα για να το αποκτήσει. Αυτό θα τον βοηθήσει να αγωνίζεται ως Ελληνας στην Α1, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την επιλογή που έχει κάνει όσον αφορά στις εθνικές ομάδες.

Το ενδιαφέρον των μεγάλων ομάδων

Το προηγούμενο καλοκαίρι ο Βεζένκοφ βρέθηκε στο… μάτι του κυκλώνα, καθώς υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από ομάδες με λεφτά! Ο Παναθηναϊκός ήταν η πρώτη ομάδα που κατέθεσε επίσημη πρόταση για την απόκτησή του, η Εφές του Ιβκοβιτς κινήθηκε με την σειρά της ενώ και ο Ολυμπιακός παρακολουθούσε την υπόθεση και ήταν έτοιμος να δράσει. Ο Βεζένκοφ ωστόσο δεν σκέφτηκε σαν… 19άρης που θα «κάνει την καλή και μετά βλέπουμε». Προτίμησε τον χρόνο συμμετοχής που του εξασφάλιζε ο Αρης, γνωρίζοντας πως την συγκεκριμένη απόφαση θα την εξαργύρωνε κάποια χρόνια μετά. Εκλεισε λοιπόν τ” αυτιά του στις σειρήνες, έμεινε στην ομάδα που τον ανέδειξε και πέραν από ηγέτης έγινε και το νέο είδωλο της πόλης.

Πρώτος σκόρερ στην Α1 με… 60.000 συμβόλαιο!

Ο Βεζένκοφ γράφει ιστορία με τις φετινές επιδόσεις του, καθώς γίνεται ο… φθηνότερος παίκτης που φιγουράρει στην πρώτη θέση των σκόρερ της Α1! Με 18,1 πόντους κατά μέσο όρο σε 15 ματς της Α1, ο Βεζένκοφ βάζει τις βάσεις για το μέλλον του, αδιαφορώντας αυτή τη στιγμή για το γεγονός πως το ετήσιο συμβόλαιό του με τον Αρη δεν ξεπερνάει τις 60.000 ευρώ. Οσοι τον γνωρίζουν λένε πως το βασικό ατού του νεαρού είναι η ταπεινότητα, η ωριμότητα και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα πράγματα.

«Είναι μόλις 19 ετών, αλλά συμπεριφέρεται σαν 25άρης» είναι η φράση που ακούς διαρκώς για τον Βεζένκοφ και η αλήθεια είναι πως όποιος παρακολουθήσει τις δηλώσεις του μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα – κι όχι μόνο – αισθάνεται πως έχει απέναντί του έναν έτοιμο παίκτη, ικανό και έτοιμο να αναλάβει ευθύνες, χωρίς την παραμικρή έπαρση.

Η… τρέλα του No1 agent στο ΝΒΑ και οι σκέψεις για το ντραφτ

Ο Βεζένκοφ έχει βάλει πλώρη για το ΝΒΑ και οι Αμερικανοί κάνουν σαν… τρελοί για να αποκτήσουν τα δικαιώματά του. Ο πασίγνωστος μάνατζερ του ΝΒΑ Αρν Τέλεμ ενδιαφέρεται σφόδρα για να τον εντάξει στη λίστα του και μάλιστα πρόσφατα γράφτηκε πως η εταιρεία του «Wasserman Media» απέκτησε τα δικαιώματά του.

Το gazzetta.gr επικοινώνησε με το περιβάλλον του παίκτη, το οποίο διέψευσε πως υπάρχει η οποιαδήποτε συμφωνία. «Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά καμία συμφωνία» είπαν χαρακτηριστικά. Για όσους δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο Τέλεμ, αξίζει να σημειωθεί πως είναι ο ατζέντης με τους περισσότερους παίκτες αυτή την στιγμή στο ΝΒΑ (44), τα συνολικά συμβόλαια των οποίων φτάνουν (καθίστε…) τα 324.986.568$!

Ο Βεζένκοφ δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ ή αν θα κάνει από του χρόνου το μεγάλο βήμα για το ΝΒΑ. «Είναι πολύ νωρίς για τέτοιες αποφάσεις» λέει το περιβάλλον του, οπότε ο Αρης – κι όχι – μόνο – θα πρέπει να κάνει υπομονή. Το σίγουρο είναι ότι στο συμβόλαιο του παίκτη με τους «κίτρινους» υπάρχει οψιόν για το ΝΒΑ και ο Αρης θα βάλει κάποια χρήματα στο ταμείο, σε περίπτωση που ο Βεζένκοφ αποφασίσει να φύγει γι “αλλες πολιτείες.

Διάβασε περισσότερα στο: http://www.gazzetta.gr/stili/oi-prwtagwnistes/article/699345/vezenkof-o-19hronos-poy-xanaekane-toys-areianoys-na-oneireyontai

Keywords
αρης, ΠΑΟΚ, καλοκαιρι, gazzetta, κυπρος, αποελ, ελλαδα, νβα, θεσσαλονικη, καε, πασχα, Χριστούγεννα, site, fiba, dvd, εοκ, παναθηναικος, ιβκοβιτς, ολυμπιακος, βασεις, εταιρεία, media, συμμετοχή, http, βασεις 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, ολυμπιακοί αγώνες, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, διαβατηριο, αποελ, αιτηση, βημα, βουλγαρια, γηπεδα, γνωμη, εθνικη, εοκ, ηγετης, θεμα, ιβκοβιτς, μητερα, μπασκετ, νβα, ονειρο, φιλια, ωρα, dvd, gazzetta.gr, αγωνες, αξιζει, αρρωστια, αυτια, γεγονος, γινει, γινεται, γκαλης, γλωσσα, δεδομενο, διαστημα, δηλωσεις, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εβδομαδα, εταιρεία, ετοιμο, ετων, ιδια, ιδιο, ηλικια, ημουν εκει, υπομονη, υποθεση, θυμιζει, καε, ματι, μικρο, νικος γκαλης, νοβιτσκι, ομαδα, οικογενεια, ωριμοτητα, οψιον, παιδι, περιβαλλον, πλακα, πλωρη, ρολο, σιγουρο, σειρα, συμμετοχή, σκεψεις, σπιτι, στιγμα, στομα, σχολειο, τρελα, φορα, βηματα, http, δικαιωματα, ελληνικα, φιλοι, fiba, χωρα, μπροστα, ομαδες, πακετο, παιχνιδι, site, toys, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα