Τρία «καρφιά» Τσίπρα στις προκλήσεις Ερντογάν και στο Μαξίμου

17:57 7/12/2017 - Πηγή: Aixmi

Σε πιο χαμηλούς τόνους σε σχέσε με όσα έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά με την ίδια ένταση επί της ουσίας, ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε και στο Μέγαρο Μαξίμου όλες τις αξιώσεις της Τουρκίας.

Μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, που διήρκεσε μιάμισυ ώρα, επανήλθε στο θέμα της Λοζάνης και του Αιγαίου, ζήτησε να εκλέγονται οι μουφτήδες στη Θράκη και να εκδοθούν οι Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι έχουν καταφύγει στην Ελλάδα,

ενώ μίλησε για «υπεκφυγές» που δεν επιτρέπουν την επίλυση του Κυπριακού.

Ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι και απάντησε ευθέως:

— Η Συνθήκη της Λοζάνης δεν γίνεται να αναθεωρηθεί. Άλλωστε, πρόσθεσε, και ο κ. Ερντογάν ζητεί την εφαρμογή της, δεν αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

— Η Ελλάδα σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες και έχει βοηθήσει στην επισκευή πολλών τζαμιών σε πολλές περιοχές. Δεν έχει επιτρέψει δε να γίνει χριστιανική λειτουργία πχ στο Φετιγιέ Τζαμί, στην Αθήνα. Αντίθετα με την Τουρκία που έχει δώσει το ελεύθερο να γίνονται μουσουλμανικές λειτουργίες στην Αγιά Σοφιά -πέταξε το «καρφί» ο πρωθυπουργός.

— Το πρόβλημα της Κύπρου έχει δημιουργηθεί, λόγω της εισβολής και της παράνομης κατοχής τουρκικών στρατευμάτων πριν από 43 χρόνια.

— Η Ελλάδα δεν δέχεται πραξικοπηματίες. Ωστόσο, υπάρχει διάκριση εξουσιών και σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων. Θα διασφαλιστεί ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί θα έχουν δίκαιη δίκη.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα της «απειλής πολέμου» από την τουρκική Βουλή. «Δεν συνάδει με το καλό κλίμα το γεγονός ότι εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus beli. Στην ανάγκη εξομάλυνσης των εντάσεων, συμφωνήσαμε να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και Ασφάλειας, αλλά και η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα», είπε.

The post Τρία «καρφιά» Τσίπρα στις προκλήσεις Ερντογάν και στο Μαξίμου appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα