Τουρκία: Προφυλακίστηκαν ο διευθυντής και συντάκτης της «Τζουμχουριέτ»

23:43 26/11/2015 - Πηγή: Aixmi

Προφυλακίστηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης ο διευθυντής της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» Τζαν Ντουντάρ και ο επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην “Αγκυρα Ερντέμ Γκιουλ.

Και οι δύο κατηγορούνται για «πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, πολιτικής και στρατιωτική κατασκοπία, δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών και προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης».
Η υπόθεση αφορά σε δημοσιεύματα της εφημερίδας φέτος το Μάιο και τον Ιούνιο τα οποία περιλάμβαναν αποκαλύψεις και στοιχεία σχετικά με τα φορτηγά της υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) τα οποία είχε σταματήσει

και ερευνήσει η στρατονομία στις 19 Ιανουαρίου.
Έκτοτε η υπόθεση είναι γνωστή στην Τουρκία ως σκάνδαλο μεταφοράς όπλων στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

Η στρατονομία είχε συνάξει έκθεση με βάση την οποία τα φορτηγά περιείχαν εκρηκτική ύλη. Ωστόσο τον περασμένο Μάιο προφυλακίστηκαν πέντε στελέχη της που υπέγραψαν την έκθεση αλλά και ο εισαγγελέας που είχε ζητήσει την έρευνα στα φορτηγά.

Στις 29 Μαϊου η «Τζουμχουριέτ» είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες από τα φορτηγά. Είχε μάλιστα δώσει συνέχεια στις 11 και 12 Ιουνίου με δημοσιεύματα, αλλά και με βίντεο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, το οποίο παρουσιαζόταν ως τεκμήριο της μεταφοράς όπλων και τζιχαντιστών από τη ΜΙΤ, σε στρατόπεδο του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

Η υπόθεση συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στη Συρία και την ρωσοτουρκική ένταση καθώς η Ρωσία κατηγορεί ευθέως την Άγκυρα για παροχή στήριξης προς το «Ισλαμικό κράτος.

Μάλιστα αφορά και τον ίδιο τον τούρκο πρωθυπουργό ο οποίος πριν από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Τζουμχουριέτ είχε υποστηρίξει ότι επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Τουρκομάνους της Συρίας και οι εικόνες που δημοσίευσε η Τζουμχουριέτ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα