Αποδεκτή η απαγόρευση μαντήλας στo γαλλικό δημόσιο

21:38 26/11/2015 - Πηγή: Aixmi

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συντάχθηκε με τα επιχειρήματα του γαλλικού δημοσίου για την απαγόρευση χρήσης μαντίλας σε εργαζόμενους του δημοσίου.

Το δικαστήριο απέρριψε την επιχειρηματολογία της γαλλίδας μουσουλμάνας, η οποία το 2001 εργάζονταν ως κοινωνική λειτουργός σε γαλλικό νοσοκομείο και δεν ανανεώθηκε η σύμβασή της. Είχε αρνηθεί, παρά τις επίμονες παραινέσεις ασθενών, να βγάλει την μαντήλα εν ώρα εργασίας με την αιτιολογία ότι παραβιάζεται η θρησκευτική της ελευθερία. Η αγωγές της είχαν απορριφθεί προηγουμένως από τα γαλλικά δικαστήρια.

Το δικαστήριο δέχθηκε

μεν ότι η ακούσια απομάκρυνσή της από την εργασία συνιστά παρέμβαση στην θρησκευτική της ελευθερία αλλά από την άλλη πλευρά η παρέμβαση αυτή δικαιολογείται από τον θεμιτή επιδίωξη του κράτους για την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών.

Υπενθυμίζεται ότι ούτως ή άλλως στη Γαλλία υπάρχει αυστηρός διαχωρισμός μεταξύ εκκλησίας και κράτους αλλά και ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνωρίζει συχνά στα κράτη μέλη της ΕΕ μεγάλο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας ιδιαίτερα σε θρησκευτικά ζητήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα