Συνελήφθη συνεργός του Τυνήσιου μακελάρη στο Βερολίνο

13:38 4/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση ένας άνδρας συνελήφθη σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βερολίνο, ο οποίος φέρεται να είναι συνεργός του Τυνήσιου μακελάρη Άνις Άμρι. Ο 26χρονος Τυνήσιος θεωρείται ότι γνώριζε τα σχέδια του μακελάρη και πιθανότατα τον βοήθησε να προετοιμάσει το χτύπημα στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Οι Αρχές της Γερμανίας αναζητούν και δεύτερο συνεργό ενώ πλέον έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι ο ισλαμιστής τρομοκράτης διέθετε δίκτυο

υποστήριξης στη Γερμανία αφού κατόρθωσε να εγκαταλείψει τη Γερμανία μετά την επίθεση και έφτασε έως τη βόρεια Ιταλία, όπου έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού μετά από έλεγχο έξω από σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου.

Από την άλλη πλευρά, τα γερμανικά μέσα διαπιστώνουν σοβαρά λάθη από τις γερμανικές Αρχές που οδήγησαν στο μακελειό στην αγορά του Βερολίνου.

Πάνω από ένα χρόνο οι γερμανικές διωκτικές αρχές ασχολούνται με την περίπτωση του 24χρονου Τυνήσιου, που οδήγησε τη νταλίκα στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλα. Τον παρακολουθούσαν στενά για να εξακριβώσουν πόσο επικίνδυνος ήταν για τη δημόσια ασφάλεια. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται όμως ότι οι διωκτικές αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο σύμφωνα με έρευνες της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung και των ραδιοφωνικών ιδρυμάτων NDR και WDR, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle.

Χάθηκαν στη μετάφραση οι αρχές

Ήδη από τις 17 Φεβρουαρίου του 2016 ο Ανίς Άμρι είχε χαρακτηριστεί εν δυνάμει επικίνδυνος για τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι πληροφορίες προέρχονταν από μια πηγή, που η αστυνομία άφησε να διεισδύσει σε ισλαμιστικούς κύκλους της Ρηνανίας Βεστφαλίας, και από τις μαροκινές μυστικές υπηρεσίες εσωτερικού DST, και ήταν το αποτέλεσμα αξιολόγησης ευρημάτων που ανιχνεύτηκαν στο κινητό του ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με αυτήν ο Άμρι είχε σερφάρει σε μια ισλαμιστική διαδικτυακή σελίδα αναζητώντας οδηγίες για την κατασκευή βομβών.
Στις 2 Φεβρουαρίου του 2016 παραδέχθηκε ότι ήρθε σε επαφή με φερόμενα μέλη του Ισλαμικού Κράτους και προσφέρθηκε να δράσει ως καμικάζι. Γνωστό ήταν επίσης ότι ήθελε να προμηθευτεί όπλα στη Γερμανία για επίθεση και ότι αναζητούσε συνεργούς. Παρά το γεγονός ότι οι απόψεις των διαφόρων υπηρεσιών ήταν αντικρουόμενες για την επικινδυνότητά του, τελικά οι υπηρεσίες υιοθέτησαν την υπόθεση ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε επίθεση. Συγχρόνως η Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος στο Ντίσελντορφ γνωστοποίησε εγγράφως ότι «επί τη βάσει των μέχρι τώρα υπαρχόντων διαπιστώσεων, μπορεί να τεθεί ως διαπίστωση ότι ο Άμρι θα συνεχίσει να σχεδιάζει επιθέσεις μακροπρόθεσμα».

Η μεγαλύτερη ευκαιρία για τις γερμανικές αρχές να σταματήσει τους σχεδιασμούς Άμρι χάθηκε κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούλιο του 2016, σε συνεδρίαση του Κοινού Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας. Ομάδα εργασίας εξέταζε τη δυνατότητα άμεσης απέλασης του Τυνήσιου επί τη βάσει του άρθρου 58α του νόμου που ρυθμίζει τα περί της άδειας παραμονής στη Γερμανία. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ως προϋπόθεση την ύπαρξη διαπιστωμένου άμεσου κινδύνου για την ασφάλεια της Γερμανίας. Από τις συζητήσεις σε αυτό το όργανο προέκυψε το συμπέρασμα ότι δεν υφίστανται στοιχεία για έναν τέτοιο κίνδυνο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν δικαστικά. Και έτσι ο Άμρι παρέμεινε στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα