Συνεδριάζει το ΔΝΤ για την Ελλάδα – Οι όροι συμμετοχής

09:35 20/7/2017 - Πηγή: Aixmi

Σήμερα συνεδριάζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ όπου αναμένεται η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ μαζί με τον Πόουλ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου να στηρίξουν την πρόταση για συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού στο Ελληνικό Πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσει 12 μήνες και το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει χρηματοδοτικά εκτός εάν

οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν στα μέτρα απομείωσης του χρέους που απαιτεί το Ταμείο. Επιπλέον, το ΔΝΤ ζητεί μειώσεις επιτοκίων, συγχώνευση δανείων και επιμήκυνση πληρωμής 20 ετών.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δεν αποδέχονται αυτά τα μέτρα καθώς θεωρούν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Πηγή στην Ουάσινγκτον ανέφερε πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει όλοι να το αποδεχθούν, διότι διαφορετικά η Ελλάδα θα συνεχίσει να μην είναι ένα κανονικό κράτος.

Σύμφωνα με την πηγή, το θέμα του πλαφόν που τέθηκε από τα πρακτορεία Bloomberg και Reuters, είναι γνωστό και περιθωριακό. Η Αθήνα αποδέχθηκε ότι δεν γίνεται να αυξάνεται το δημόσιο χρέος όταν συζητείται η διαδικασία της απομείωσης, όπως ζητεί το ΔΝΤ. Διότι, τόνισε η πηγή, το χρέος δεν επιτρέπεται να αυξηθεί όταν μία χώρα γνωρίζει ότι κάποια στιγμή «θα το κουρέψουν» οι δανειστές σου.

Keywords
Τυχαία Θέματα