«Μίνι» ΣΔΟΕ με 135 ελεγκτές για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής

09:06 20/7/2017 - Πηγή: Aixmi

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι ένα νέο… μίνι ΣΔΟΕ που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία οικονομικών εισαγγελέων,θα στελεχωθεί με 135 ελεγκτές, θα έχει την αρμοδιότητα να ερευνά εξονυχιστικά μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και άλλων οικονομικών εγκλημάτων ποινικού χαρακτήρα, θα μπορεί να συλλαμβάνει και να ανακρίνει υπόπτους για την τέλεση ποινικών φορολογικών αδικημάτων, αλλά δεν θα έχει δικαίωμα να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα στους ελεγχόμενους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», στη νέα

αυτή υπηρεσία, η οποία θα ονομάζεται «Διεύθυνση Ειδικών Οικονομικών Ελέγχων» θα μεταφερθούν και θα συγκεντρωθούν οι διεσπαρμένες στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και στις ΔΟΥ της χώρας 4.700 παραγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων για φορολογικούς ελέγχους σε οικονομικά ισχυρούς Έλληνες φορολογούμενους υπόπτους για φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό, οι οποίες έχουν μείνει ακόμη ανεκτέλεστες.

Μία μόνο από τις 4.700 εισαγγελικές παραγγελίες που θα μεταφερθούν στη νέα αυτή υπηρεσία αφορά στον έλεγχο 1,2 εκατομμυρίου φυσικών προσώπων με συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους σε 1 τουλάχιστον από τα έτη της περιόδου 2000-2012. Αλλες δύο παραγγελίες αφορούν στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς. Ολος αυτός ο τεράστιος όγκος εισαγγελικών παραγγελιών θα επιστρέψει, ουσιαστικά, στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να τις αναθέσουν για εκτέλεση στη νέα αυτή υπηρεσία, που όμως δεν θα έχει την αρμοδιότητα να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα.

Με τις νέες αυτές δυσκίνητες και χρονοβόρες διαδικασίες που θα καθιερωθούν αναμένεται να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι δυνατότητες του Δημοσίου να ελέγξει φορολογικά όσο το δυνατόν περισσότερες από τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Κι αυτό διότι ο πολύ μικρός αριθμός των ελεγκτών της νέας υπηρεσίας δεν θα είναι δυνατό να φέρει σε πέρας παρά ελάχιστες από τις υποθέσεις αυτές. Ταυτόχρονα, τον τελικό λόγο για το εάν πράγματι διεπράχθη φοροδιαφυγή ή όχι θα τον έχουν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προς τις οποίες θα πρέπει να διαβιβάζει η υπηρεσία τα πορίσματά της για επανέλεγχο, έκδοση πράξεων επιβολής φόρων-προστίμων και είσπραξη!

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Keywords
Τυχαία Θέματα