Στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης Alpha & Eurobank

18:00 16/1/2015 - Πηγή: Aixmi

Δυο από τις 4 συστημικές τράπεζες, η Eurobank και η Alpha Bank, επιβεβαιώνουν ότι αιτήθηκαν χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με στελέχη αμφότερων των τραπεζών,

με τα οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δυο πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του ELA, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Την προσφυγή στο ELA από τις δύο τράπεζες επιβεβαιώσε και η Τράπεζα της Ελλάδος. Nωρίτερα: Τα πρώτα αιτήματα για την χορήγηση ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) κατέθεσαν χθες Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», δύο ελληνικές τράπεζες, προσφεύγοντας στον έκτακτο μηχανισμό ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Μάλιστα, σύμφωνα με την «Κ», και οι υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες αναμένεται να ζητήσουν στήριξη από τον ELA μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά επιδεινώνονται. Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, οι δυο τράπεζες που έχουν ήδη καταφύγει στον έκτακτο μηχανισμό ζητούν ρευστότητα άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΚΤ, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε περισσότερα:
http://marketnews.gr/article/19987/ston_ektakto_mhxanismo_ela_prosefygan_dyo_ellhnikes_trapezes_gia_reystothta#sthash.B3bXeeGB.dpuf

Keywords
Τυχαία Θέματα