Στο σφυρί ο σάκος του Νιλ Άρμστρονγκ με τη σεληνόσκονη (EIKONEΣ)

09:47 14/7/2017 - Πηγή: Aixmi

Στο σφυρί βγαίνει ο σάκος με τη σεληνόσκονη που είχε φέρει μαζί του κατά την επιστροφή του στη Γη ο Νιλ Άρμστρονγκ, τον Ιούλιο του 1969.

Ο πλειστηριασμός του Sotheby’s στις 20 Ιουλίου, κατά την 48η επέτειο της πρώτης προσγείωσης διαστημόπλοιου στο φεγγάρι, περιλαμβάνει και άλλα αναμνηστικά αντικείμενα, όπως το σχέδιο πτήσης του διαστημόπλοιου Apollo 13, με διορθώσεις από τους αστροναύτες, μια στολή αστροναύτη που είχε φορέσει ο Αμερικανός αστροναύτης Γκας Γκρίσομ, και φωτογραφίες της Σελήνης που είχε

πάρει η Εθνική Αεροναυτική και Διαστημική Υπηρεσία (ΝΑΣΑ).

Ο σάκος που έχει διαστάσεις 30 επί 22 εκατοστά περίπου και φέρει την επιγραφή «Επιστροφή Σεληνιακού Δείγματος», αγνοείτο επί δεκαετίες μετά την επιστροφή του Άρμστρονγκ και του πληρώματος του Apollo 11, ενώ για χρόνια είχε ξεμείνει σε ένα κουτί, χωρίς ετικέτες, στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον του Χιούστον.

Εντοπίστηκε στο γκαράζ του διευθυντή ενός μουσείου στην πολιτεία Κάνσας, του Μαξ Άρι, ο οποίος καταδικάστηκε για την κλοπή του το 2014.

Ο σάκος έχει κατασχεθεί από την υπηρεσία ασφάλειας αεροσκαφών, η οποία είχε προσπαθήσει να τον πουλήσει μέσω πλειστηριασμών τρεις φορές, χωρίς επιτυχία, ώσπου αγοράστηκε το 2015 έναντι 995 δολαρίων (873 ευρώ) από τη δικηγόρο Νάνσι Λι Κάρλσον στο Σικάγο.

Εκείνη προκειμένου να διαπιστώσει την αυθεντικότητά του, έστειλε τον σάκο στη NASA, και όταν αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Άρμστρονγκ και ακόμη είχε ίχνη σεληνόσκονης στο εσωτερικό του, η Διαστημική Υπηρεσία αποφάσισε να τον κρατήσει. Η Κάρλσον όμως προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και τον επανέκτησε δίνοντάς τον για πλειστηριασμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα