Σόιμπλε στο Spiegel: Aπαραίτητη η μεταφορά κεφαλαίων

11:14 13/5/2017 - Πηγή: Aixmi

Αναλυτική συνέντευξη στο Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα παραχώρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Βασικό θέμα η κριτική που άσκησε ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος στα υπερβολικά γερμανικά πλεονάσματα, κάτι που παραδέχθηκε και ο Σόιμπλε, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

«Είναι

σωστό ότι το γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο με ποσοστό λίγο πάνω από το 8% του ΑΕΠ είναι πολύ υψηλό» είπε. «Τα επόμενα χρόνια θα πέσει, ήδη προδιαγράφεται κάτι τέτοιο, και είναι σωστό. Αλλά όποιος μας επικρίνει, θα πρέπει να αναρωτηθεί τους λόγους που οι εξαγωγές μας είναι τόσο ισχυρές…οι λόγοι δεν είναι πολιτικοί, αλλά οφείλονται στη μεγάλη ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας αλλά και στο ότι είμαστε τμήμα της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Νράγκι αποφάσισε πολιτική μηδενικών επιτοκίων και εισέπραξε διεθνή αποδοχή, από το ΔΝΤ μέχρι τον Μακρόν. Λόγω αυτής η ισοτιμία του ευρώ έπεσε, κάτι που έκανε τα γερμανικά προϊόντα ακόμη πιο φτηνά και ελκυστικά στην παγκόσμια αγορά. Εάν δεν υπήρχε το ευρώ, τα γερμανικά πλεονάσματα θα ήταν τα μισά», τόνισε ο Σόιμπλε κατά την Deutsche Welle.

Έκπληξη προκαλεί το ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμφωνεί με τον Μακρόν ότι θα πρέπει να γίνει μεταφορά κεφαλαίων στην ευρωζώνη. «Δεν μπορεί μιαν ένωση να σχηματίσει κράτη διαφορετικής δύναμης χωρίς μια σχετική εξισορρόπηση», υποστήριξε ο Σόιμπλε. «Αντικατοπτρίζεται για παράδειγμα στον κοινοτικό προϋπολογισμό και στα προγράμματα διάσωσης…Δεν μπορεί να υπάρξει ένωση όταν οι ισχυρότεροι δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για τους ασθενέστερους. Πόσο προχωρημένη θα είναι η μεταφορά κεφαλαίων πρέπει να αποφασίζουν σε μια δημοκρατία τα κυρίαρχα κράτη».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σόιμπλε, Spiegel, Aπαραίτητη,soible, Spiegel, Aparaititi