Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή με φόντο τη ΣΕΚΑΠ (ΒΙΝΤΕΟ)

12:55 28/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Σε υψηλούς τόνους ήταν η αντιπαράθεση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή όπου συζητείται η τροπολογία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την οποία η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει ρουσφετολογική.

Στην πρώτη του παρέμβαση ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να προστατεύσει το κύρος του Κοινοβουλίου και να

τοποθετηθεί για όλα αυτά τα οποία κατήγγειλε χθες κατά τη συνάντησή τους. Επιπλέον κάλεσε την «κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, είτε να αποσύρει την τροπολογία, είτε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις σε ποιον αφορά η συγκεκριμένη διάταξη«.

Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία: «Θα την ξανακαταθέσετε ως Υπουργική τροπολογία με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα και θα προσέλθουμε να συζητήσουμε για την ουσία«.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν είναι ανέφελη κι επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι εσείς θα έπρεπε να υπερασπιστείτε την τροπολογία γιατί κόπτεστε για την επιχειρηματικότητα.

«Αν έχετε το θάρρος να συζητήσετε την ουσία και όχι τη διαδικασία. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξη του βρίσκονται σε διαρκές βέρτιγκο από τις 7 Απριλίου όταν έκλεισε η πολιτική και τώρα κλείνει και η τεχνική συμφωνία. Η αμηχανία και η αγωνία σας είναι έντονη. Μην έχοντας άλλο να πείτε δημιουργείτε θέματα επί της διαδικασίας και αποφεύγετε την ουσία. Είχα πει ότι όταν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και η τρομολογανεία θα γίνει γραφική σας προκαλώ να μιλήσετε επί της ουσίας και όχι της επί της διαδικασίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Τσίπρα εάν με αυτήν την τροπολογία που φωτογραφίζει τη ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη και η οποία κατατέθηκε και αφορά στη διαγραφή των προστίμων «θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα του επενδυτή«.

«Εάν δεν το κάνετε αυτό κ. Τσίπρα, υπονομεύετε και τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αλλά εγείρονται και αυτονόητα ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από τη συγκεκριμένη τροπολογία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στην παρέμβαση του πρόεδρου της ΝΔ απάντησε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως η αγωνία του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η τροπολογία κατατέθηκε από βουλευτή.

«Το πρόβλημά του είναι η υποτίμηση του βουλευτή και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Πιστεύει ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να έχουν ρόλο στο κοινοβούλιο» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Τον λόγο πήρε και πάλι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πάλι απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υπογράμμισε: «Ορίζει ή δεν ορίζει το Σύνταγμα, κ. Τσίπρα, ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή τροπολογία χωρίς έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους; Ναι ή όχι; Απαντήστε τώρα, αν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής το ορίζουν. Απαντήστε, αντί να κρύβεστε, με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο.

Και επειδή ήταν ξεκάθαρο – το είπατε εν τη ρύμη του λόγου σας – ότι αυτή η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση, γιατί δεν τη λέτε; Ποια είναι; Ποια είναι η συγκεκριμένη επιχείρηση την οποία αφορά αυτή η ρύθμιση; Γιατί παίζετε κρυφτούλι; Και, εν πάση περιπτώσει, είναι στην Κοζάνη η επιχείρηση αυτή; Σας ρωτώ. Είναι στην Κοζάνη; Ούτε καν ο βουλευτής στου οποίου την εκλογική Περιφέρεια είναι η επιχείρηση δεν είχε το κουράγιο να καταθέσει την τροπολογία«.

Και έκλεισε την παρέμβασή του τονίζοντας: «Είστε υπόλογος διότι υπονομεύετε με προσωπική σας ευθύνη την κοινοβουλευτική διαδικασία και είστε υπόλογος διότι αφήνετε να κρέμονται σκιές για χαριστικές ρυθμίσεις και για διαγραφές χρεών από λαθρεμπόρια που εγείρουν πολύ εύλογα ερωτήματα«.

Πηγή βίντεο: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα