Στους 42 οι τραυματίες από τα επεισόδια στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων – Η Ευρώπη καλεί σε ψυχραιμία (ΒΙΝΤΕΟ)

12:31 28/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Tον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από το κοινοβούλιο των Σκοπίων όπου οπαδοί του Γκρούεφσκι εισέβαλαν και ήρθαν στα χέρια με τους βουλευτές των Σοσιαλιστών και της αλβανικής μειονότητας, ενώ στη Βουλή εξέλεγαν πρόεδρο.

Γροθιές, κλωτσιές, φωνές… ματωμένα κεφάλια… Τέσσερις βουλευτές τραυματίστηκαν ενώ συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία του νοσοκομείου οι τραυματίες ανέρχονται στους 42.

Οι αλβανικές Αρχές απηύθυναν

έκκληση για ηρεμία και ωριμότητα. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα μίλησε για «μια δραματική κατάσταση όπου θα πρέπει να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ηρεμία. Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ πρέπει να αποφύγουν τις προκλήσεις».

Σε δήλωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών των Τιράνων υποστήριξε ότι «οι συγκρούσεις και πράξεις βίας κατά των εκλεγμένων αντιπροσώπων των πολιτών της Μακεδονίας είναι απαράδεκτη και ανάξια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η βία δεν βοηθά στην επίλυση της κατάστασης» καλώντας «όλους τους πολιτικούς παράγοντες να επιδείξουν αυτοέλεγχο και να μην κάνουν χρήση της ρητορικής που οδηγούν σε κλιμάκωση της κατάστασης».

Η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Γιοχάνες Χαν από ευρωπαϊκής πλευράς εξέδωσαν ανακοίνωση από κοινού αναφερόμενοι στα γεγονότα, τονίζοντας πως «οι εκδηλώσεις βίας στο Κοινοβούλιο είναι απολύτως ανεπίτρεπτες και καλούμε σε ηρεμία και συγκράτηση. H δημοκρατία πρέπει να ολοκληρώσει την πορεία της. Βλέπουμε θετικά την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της Βουλής, όπως έχει μεταδοθεί«.

«Η βία δεν είναι λύση και πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση. Ο κόσμος να μην υποκύψει στις προκλήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDS) και εκείνων που επιθυμούν να ωθήσουν τη χώρα σε βαθύτερη κρίση και να υλοποιήσουν το σενάριο τους. Πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Το VMRO-DPMNE θα αντιταχθεί σε αυτές τις ενέργειες του SDS που στρέφονται κατά του κράτους, με νομικά και πολιτικά δημοκρατικά μέσα» καλεί μέσω facebook ο Γκρούεφσκι καθώς οι οπαδοί του φέρεται να στέκονται μπροστά στο Κοινοβούλιο και να διακηρύσσουν ότι είναι δικό τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα