Σε «ευρωπαϊκή καραντίνα» οι μετανάστες στη Μεσόγειο

08:04 24/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα που θα βάζει σε καραντίνα τους μετανάστες στη νότια Ιταλία και στην Ελλάδα, το οποίο μεταξύ άλλων θα προχωρεί σε ταχεία καταχώρηση στοιχείων, δακτυλικών αποτυπωμάτων, απέλαση, και, αν είναι απαραίτητο, κράτηση έως 18 μήνες σε όσους διασχίζουν παράνομα τη Μεσόγειο από τη Λιβύη.

Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη θα «παλέψει» να δώσει λύσεις για την κρίση των

προσφύγων που μαστίζει τη Μεσόγειο και ενδέχεται να παραχωρήσει διευρυμένες αρμοδιότητες στις υπηρεσίες ασφαλείας και ελέγχου στα σύνορα προκειμένου να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απελαύνονται στις χώρες τους.

Έγγραφα που έχει στην κατοχή του ο Guardian, αποκαλύπτουν ότι οι αρχηγοί των κρατών-μελών έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν «οριοθετημένες συνοριακές ζώνες και υπηρεσίες στις χώρες «πρώτης γραμμής» όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα, ώστε να διασφαλίζεται η ταχεία αναγνώριση, καταγραφή και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών».

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Σύνοδο Κορυφής, η υπηρεσία συνόρων της ΕΕ, η Frontex, θα πρέπει να ενισχυθεί με νέες εξουσίες προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να προχωράει σε αναγκαστικές απελάσεις. Αυτή τη στιγμή, τέτοιου είδους μέτρα μπορούν να ληφθούν μόνο από τις αρχές κάθε χώρας. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται άλλωστε στην επιστολή που απέστειλε πριν από ένα μήνα, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τη μεταναστευτική πολιτική, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Το σύστημα της ΕΕ για επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών δεν είναι γρήγορο και αποτελεσματικό. Η αποτελεσματικότητα του θα πρέπει να ενισχυθεί. Είμαι πρόθυμος να διερευνήσω όλες τις εναλλακτικές λύσεις» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή ο κ. Αβραμόπουλος.

Η Ιταλία αισθάνεται «αδικημένη» ότι έχει μείνει μόνη της να αντιμετωπίσει την κρίση. Για εβδομάδες, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη γύρω από τις απαιτήσεις της Επιτροπής για «ελάφρυνση» της Ιταλίας με τη δημιουργία νέας κατανομής των ποσοστώσεων του συστήματος που αιτούνται άσυλο σε ολόκληρη την Ένωση.

Η Σύνοδος Κορυφής πρόκειται να «ανακουφίσει» την Ιταλία και την Ελλάδα από το βάρος των μεταναστών, δίνοντας το «πράσινο φως» να διοχετεύσει περίπου 40.000 αιτούντες άσυλο από τις δύο χώρες σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. Αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν ότι το ζήτημα αυτό θα διευθετηθεί από τον επόμενο μήνα, δεν είναι σαφές αν θα πρόκειται για έναν «συνασπισμό των προθύμων» ή για υποχρεωτικές ποσοστώσεις.

Με δεδομένη τη σφοδρή αντίσταση πολλών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης να υποχρεωθούν από τις Βρυξέλλες να δεχθούν πρόσφυγες, η κατανομή είναι πιθανότερο να γίνει σε εθελοντική βάση.

Αντί για άνοιγμα των συνόρων, η Ευρώπη κλείνει. Τις τελευταίες 10 ημέρες, η Γαλλία και η Αυστρία έχουν κλείσει τα σύνορά τους με την Ιταλία και έχουν διώξει εκατοντάδες μετανάστες.Το αντι-μεταναστευτικό δεξιό κόμμα της Δανίας που ήταν και ο πραγματικός νικητής των βουλευτικών εκλογών την περασμένη εβδομάδα στη χώρα, καθώς κατέλαβε τη δεύτερη θέση, απαιτεί ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα. Το αντι-μουσουλμανικό και αντι-μεταναστευτικό κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία σημειώνει σημαντικές νίκες στις περιφερειακές εκλογές.

Από την πλευρά της, η ακροδεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία ανακοίνωσε πως «σπάει» μονομερώς την ευρωπαϊκή συμφωνία «Δουβλίνο 2» σχετικά με την παροχή ασύλου στους μετανάστες και τις διαδικασίες επαναπατρισμού τους. Εδώ και καιρό, έχει διαμηνύσει στις Βρυξέλλες να «κοιτάει τη δουλειά της» και έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός φράχτη ύψους τεσσάρων μέτρων στα σύνορα με τη Σερβία, για να κρατήσει εκτός συνόρων τους «ανεπιθύμητους» επισκέπτες.

Πηγή : Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα