Πρόκληση Τραμπ στην Κίνα: Διόρισε φίλο της Ταϊβάν στο Συμβούλιο Εμπορίου

11:20 22/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Τον Πίτερ Ναβάρο, υποστηρικτή των βελτιώσεων σχέσεων των ΗΠΑ με την Ταϊβάν και ουσιαστικά «εχθρό» της Κίνας, διόρισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Εμπορίου.

Ο Ναβάρο είναι οικονομολόγος και υπέρμαχος της «σκληρής γραμμής» για τις σχέσεις με την Κίνα καθότι και γνωστός ως συγγραφέας του βιβλίου “Θάνατος από την Κίνα: Πώς οι ΗΠΑ

έχασαν τη βιομηχανική τους βάση” που έγινε και ντοκιμαντέρ. Σ’ αυτο περιγράφει την απειλή που αντιπροσωπεύει η Κίνα για την αμερικανική οικονομία, όπως επίσης και την επιθυμία του Πεκίνου να εξελιχθεί σε κυρίαρχη οικονομική και στρατιωτική δύναμη στην Ασία.

Ο ίδιος έχει ακαδημαϊκή καριέρα, ενώ έχει εργαστεί ως επενδυτικός σύμβουλος και έχει γράψει αριθμό γνωστών βιβλίων.

Από την πλευρά της, η ομάδα του Τραμπ, χαρακτήρισε τον Νάβαρο ως έναν «οραματιστή» οικονομολόγο που μπορεί μπορεί «να εφαρμόσει οικονομικές πολιτικές, οι οποίες μειώνουν το εμπορικό έλλειμμα, ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και σταματούν τη μεταφορά θέσεων εργασίας από την αμερικανική οικονομία προς το εξωτερικό«.

Ο Τραμπ επικεντρώνεται στο εμπόριο το οποίο είχε καταστήσει βασικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στις εμπορικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «κακές συμφωνίες».

Ο 67χρονος Ναβάρο είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (University of California, Irvine), ενώ ήταν σύμβουλος του Τραμπ, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Από τη στιγμή που εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ άρχισε η ένταση στς σχέσεις με την Κίνα, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος τηλεφώνησε στην πρόεδρο της Ταϊβάν παρ’ όλο που επίσημη ηγεσία θεωρείται αυτή της Κίνας στην οποία ανήκει διοικητικά η Ταϊβάν, προκαλώντας την οργή της Κίνας.

Στη συνέχεια η Κίνα «αιχμαλώτισε» ένα μη επανδρωμένο αμερικανικό υποβρύχιο στη νότια Σινική Θάλασσα κορυφώνοντας τον διπλωματικο πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα