WSJ: Πρόωρες εκλογές το πλάνο του πιεσμένου Αλέξη Τσίπρα

11:06 22/12/2016 - Πηγή: Aixmi

«Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του 2016, ο κ Τσίπρας βρίσκει τον εαυτό του να πιέζεται -από τη Γερμανία και το ΔΝΤ, από την Τουρκία και την προσφυγική κρίση, από τις ψεύτικες υποσχέσεις του και την καταρρέουσα δημοτικότητά του- στο σημείο της πολιτικής εξαφάνισης» δημοσιεύει μεταξύ άλλων η Wall Street Journal που «βλέπει» πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να γλυτώσει από την ασφυκική πίεση που δέχεται και να επιστρέψει δριμύτερος σε λίγα χρόνια!

«Είχε στρατηγικό πλάνο όταν ανακοίνωσε τον μποναμά των Χριστουγένων; Αποφάσισε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ώστς να μπορέσει -πολύ απόθανο να κερδίσει- να επανέλθει δριμύτερος σε λίγα χρόνια; Μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα στη χώρα αποκαλύφθηκε ότι ο κ. τσίπρας είναι ένας άνθρωπος χωρίς καμία μακροπρόθεσμη στρατηγική. Καθώς πιεζεται από ολες τις πλερές αναζητεί να ξαναπάρει πρωτοβουλία Αλλά τώρα βρίσκεται πιο στριμωγμένος από ποτέ. Ακόμη κι αν αυτό δεν ήταν το σχέδιό του, οι πρόωρες εκλογές είναι η πιο πιθανή λύση«, σημειώνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας στο κείμενό του υπό τον τίτλο «Η νέα χρονιά του ζην επικνδύνως για την Ελλάδα».

Αναφέρεται επιπλέον στα εμπόδια από τους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου την ίδια ώρα που παρά τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου, οι διαπραγματεύσεις προχωρούσαν με αργό ρυθμό και αιχμή των διαφωνιών τα εργασιακά.

Στην συνέχεια προσθέτει: «Η 5η Δεκεμβρίου ήρθε και έφυγε χωρίς συμφωνία (staff-level agreement). Ακολούθησε στις 8 Δεκεμβρίου η εξαγγελία Τσίπρα για τη μισή 13η σύνταξη η οποία, εκτροχίασε τη στρατηγική που υποτίθεται ότι ακολουθούσε. Το επόμενο βήμα ήταν το «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος το οποίο οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να υιοθετήσει μια τακτική που θυμίζει δυσοίωνα τις ταραγμένες ημέρες του 2015 – με διαφορετικές εκφράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό».

«Η προσδοκία είναι τώρα ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα πάρει μήνες να ολοκληρωθεί καθυστερώντας κάθε απόφαση της ΕΚΤ για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και φέρνοντας σύννεφα πάνω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» σημειώνει η WSJ.

Keywords
Τυχαία Θέματα