Πότε πρέπει να μας ανησυχεί ο θυρεοειδής;

19:20 11/5/2017 - Πηγή: Aixmi

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται στον λάρυγγα.

Οι ρόλοι του πολλοί και σημαντικοί, καθώς οι ορμόνες που απελευθερώνει εμπλέκονται σε δεκάδες βιολογικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός , ο καρδιακός παλμός, η αναπνοή, η μυϊκή δύναμη, η θερμοκρασία του σώματος και τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Ποιες ενδείξεις και ποια συμπτώματα πρέπει να μας παρακινήσουν ώστε να επισκεφτούμε τον γιατρό μας

για εξετάσεις;

Όπως γράφει το onmed.gr, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανεξήγητη αύξηση του σωματικού βάρους, οι λιγότερο συχνές κενώσεις, η ξηρότητα του δέρματος, η μόνιμη κούραση και υπνηλία (ακόμη και μετά από 7-9 ώρες ύπνου), ητριχόπτωση και η ευαισθησία των νυχιών είναι μερικά από τα τυπικά συμπτώματα υποθυρεοειδισμού -όπου ο θυρεοειδής αδένας απελευθερώνει λιγότερες ορμόνες απ’ όσες πρέπει.

Από την άλλη, ο υπερθυρεοειδισμός –όταν δηλαδή παράγονται περισσότερες ορμόνες από το φυσιολογικό- χαρακτηρίζεται κυρίως από ανεξήγητη απώλεια κιλών, έντονη εφίδρωση και ταχυπαλμία.

Μπορεί βέβαια να μην εκδηλώνεται κανένα από τα παραπάνω, αλλά και πάλι να κρίνεται απαραίτητη η εξέταση του θυρεοειδούς. Σε ποιες περιπτώσεις ισχύει αυτό; Σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (π.χ.διαβήτη τύπου 1) ή με κακοήθη αναιμία, σε άτομα που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με διαπιστωμένη διαταραχή του θυρεοειδούςσε άτομα με ψυχικά νοσήματα ή σε άτομα που λαμβάνουν αμιωδαρόνη ή λίθιο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι συχνά υποβάλλονται σε εξέταση θυρεοειδούς και άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματακατάθλιψης / άγχους, χωρίς να έχουν οικογενειακό ιστορικό για τις συγκεκριμένες ψυχικές παθήσεις ή χωρίς να μπορεί ο γιατρός να αποδώσει τα συμπτώματα σε κάποια σαφή αιτία.

Πηγή: endocrineweb.com, womenshealthmag.com

Keywords
Τυχαία Θέματα