Ποιες αλλαγές στη φορολογία φέρνει η δεύτερη αξιολόγηση

13:46 30/9/2016 - Πηγή: Aixmi

Στις 17 Οκτωβρίου επιστρέφουν οι δανειστές στην Αθήνα για τη δεύτερη αξιολόγηση ενώ οι ελληνικές Αρχές αναμένουν πως και πως τα 2,8 δσ. ευρώ μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Στη δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να συζητηθούν οι ανατροπές στα εργασιακά, οι φοροαπαλλαγές, οι μαζικές κατασχέσεις χρηματικών ποσών, οι πλειστηριασμοί σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου

και άλλα 40 νέα προαπαιτούμενα για τη διετία 2017-2018. η ελληνική πλευρά επιδιώκει να κλείσει την αξιολόγηση σε ένα δίμηνο ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Πέρα από τα εργασιακά που ο υπουργός κ. Κατρούγκαλος επιμένει ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το ΔΝΤ και ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα πρέπει να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και όχι από την κυβέρνηση, αναμένονται και αλλαγές στα φορολογικά.

Όπως λένε πηγές από το υπουργείο Οικονομικών ήδη συζητώνται με τους δανειστές τα εξής θέματα:

– Τροποποιήσεις στη δομή του ΕΝΦΙΑ του 2018, δραστικός περιορισμός στις εκπτώσεις και απαλλαγές, αλλά και αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου, ακόμα και μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, που έπεσε ήδη στις 200.000 ευρώ, ενδεχομένως και στις 150.000 ευρώ.

– Επαναφορά του φόρου υπεραξίας ακινήτων από 1/1/2017.

– Περικοπές στα αφορολόγητα όρια και αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων.

– Κατάργηση φοροαπαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα. Στο στόχαστρο μπαίνουν όσες εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές έχουν απομείνει στη φορολογία εισοδήματος, όπως η μείωση του ετήσιου φόρου εισοδήματος που παρέχεται στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, η έκπτωση του 10% των εξόδων για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη από τον φόρο εισοδήματος, η έκπτωση του 10% των δωρεών από τον φόρο εισοδήματος, οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις από τον ίδιο φόρο για τους ανάπηρους και οι μειώσεις για τους κατοίκους των νησιών με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους. Επίσης θα επανεξεταστούν ή θα περικοπούν οι μειώσεις των τεκμηρίων για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, οι απαλλαγές συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα από την υπερφορολόγηση βάσει τεκμηρίων κ.λπ.

– Δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

– Επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και στις θυρίδες των οφειλετών του Δημοσίου.

– Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στη φορολογία ακινήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα