Παππάς: Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών… απέχει 3 χρόνια

08:46 14/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών απέκλεισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι «είναι 3 χρόνια μακριά» σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ προσερχόμενος απόψε στην εκδήλωση της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας.

Ο κ. Παππάς εμφανίσθηκε παράλληλα αισιόδοξος ότι «και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα» για να επαναλάβει, με αφορμή τις απαιτήσεις δανειστών για νέα μέτρα,

ότι «η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα , έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της , έχει δείξει ότι μπορεί να είναι συνεπής και ως προς την εφαρμογή του προγράμματος και ως προς την προστασία των κοινωνικά αδύναμων και νομίζω ότι είναι ώρα ευθύνης για άπαντες».

Αναλυτικότερα, με αφορμή τα νέα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ ο κ. Παππάς τόνισε πως «το ΔΝΤ βρίσκεται στο ελληνικό πρόγραμμα όχι επειδή το ζήτησε η Ελλάδα αλλά επειδή το ζήτησαν άλλοι. Χάρην της συμφωνίας η Ελλάδα αποδέχθηκε το αίτημα άλλων χωρών για την παρουσία του. Αυτή τη στιγμή υπάρχει η συμφωνία, μια συμφωνία η οποία λειτουργεί, υπεραποδίδει ως προς τα έσοδα και ο κάθε θεσμός πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του σε σχέση με την παρουσία του ή μη.

Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα , έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της , έχει δείξει ότι μπορεί να είναι συνεπής και ως προς την εφαρμογή του προγράμματος και ως προς την προστασία των κοινωνικά αδύναμων και νομίζω ότι είναι ώρα ευθύνης για άπαντες.

Θέλω να πω ότι είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πάρα πολλοί αισιόδοξοι ότι η και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα και οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν θα αποτελέσουν αφορμή για καθυστερήσεις οι οποίες δε νομίζω ότι μπορεί να βοηθήσουν κανένα».

Ερωτηθείς για την «άκαμπτη στάση» του ΔΝΤ και αν θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα σημείωσε ότι «προσφάτως είχαμε αντίστοιχα επεισόδια. Δηλαδή και αι τον περασμένο Ιούλιο κάποιοι θα θέλανε να πάμε στην τρίχρονη συμφωνία μέχρι το 2018 αλλά θέλανε μια συμφωνία γέφυρα με 7 δισ. και ολίγους μήνες παράταση. Τα ίδια φαινόμενα είχαμε και στην πρώτη αξιολόγηση. Όπως περνάει ο καιρός και το πρόγραμμα αποδίδει και η Ελλάδα κερδίζει σε αξιοπιστία, κερδίζει και σε συμμάχους. Κερδίζει λοιπόν σε ένα νέο ρόλο παρά πολύ σημαντικό στη διεθνή σκηνή και αυτό το αναγνωρίζουν και οι φίλοι της και οι λιγότερο φίλοι της. Άρα λοιπόν όπως είμασταν αισιόδοξοι στις προηγούμενες φάσεις, είμαστε αισιόδοξοι και τώρα».

Στο ερώτημα πόσο μακριά είναι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τόνισε πως «είναι 3 χρόνια μακριά». Στο ερώτημα αν θα ισχύσει το ίδιο ακόμη και στην περίπτωση που το ΔΝΤ δεν υποχωρήσει τόνισε πως «θέλω να σας παραπέμψω στο προηγούμενο το οποίο υπήρχε και στο κλείσιμο της συμφωνίας και στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Αρα θα έλεγα να είμαστε ψύχραιμοι να είμαστε αισιόδοξοι , να έχουμε και την αυτοπεποίθηση που δικαιούμαστε να έχουμε διότι εφαρμόζουμε το πρόγραμμα, αποδίδουν τα έσοδα μοιράζονται όπως πρέπει να μοιράζονται.

Βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες διότι υπήρχαν και ζητήματα τα οποία που θα μπορούσανε και ενδεχομένως θα έπρεπε να έχουνε αποφευχθεί αλλά αυτή τη στιγμή νομίζω ότι πρέπει, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα να κάνουμε καθαρή τη θέση μας και με αισιοδοξία να προχωρήσουμε».

Στο ερώτημα αν είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% τόνισε ότι «πρέπει να θυμίσουμε ότι τα προηγούμενα προγράμματα στην Ελλάδα είχαν στόχους πλεονάσματος υπερδιπλάσιους και μάλιστα με διάρκεια δεκαετιών. Αρα νομίζω ότι αργά η γρήγορα θα ανοίξει μια συζήτηση όσο αναφορά το τι πρέπει να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Η δική μας θέση είναι ότι το ελληνικό πρόγραμμα αυτή τη στιγμή λειτουργεί διότι ακριβώς μετά τη σκληρή διαπραγμάτευση του περασμένου Ιουλίου, τη δική μας, είχε τα χαμηλά πλεονάσματα των πρώτων ετών αλλά και ένα παράλληλο πρόγραμμα με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης που είχε να κάνει με την προστασία των αδυνάμων.

Η οποία αποτυπώνεται στην απόδοση της 13ης σύνταξης, στο γεγονός ότι 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι συμπολίτες έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στο πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης, στις κινήσεις δηλαδή που δείχνουν ότι η οικονομία, η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να λειτουργεί έχοντας στο νου και τους ανθρώπους τους οποίους οι μηχανισμοί της αγοράς απειλούν να τους αφήσουν έξω από τη διαδικασία της ανάπτυξης».

Τέλος σε ό,τι αφορά στην κατάργηση του αγγελιοσήμου τόνισε πως «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο στη διαπραγμάτευση. Έχει ψηφισθεί μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία εμπεριέχει ένα πάρα πολύ κρίσιμο στοιχείο. Είναι το στοιχείο της καθολικότητας. Δηλαδή αντιμετωπίζει όλους τους εργαζομένους με τα ίδια κριτήρια. Βεβαίως υπάρχουν πολλού κλάδοι οι οποίοι ενδεχομένως να δοκιμάζονται περισσότερο από άλλους. Και εδώ θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα αποτρέψουν οδυνηρές εξελίξεις» επεσήμανε ο κ. Παππάς.

Πηγή: eleftheria.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα