Παπαδημούλης: Είμαστε κοντά σε έναν συμβιβασμό για την ελάφρυνση του χρέους

14:36 10/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους είναι πιο κοντά σε έναν συμβιβασμό και μια παγκόσμια συμφωνία απ’ ό,τι δείχνουν οι δηλώσεις που έγιναν στην Ουάσινγκτον και θα αποτυπωθεί στο Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ρ/σ 9.84, τόνισε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ήδη ετοιμάζονται και εκτιμά ότι θα υιοθετηθούν πριν το τέλος του έτους.

Τα μεσοπρόθεσμα έχουν ήδη αρχίσει να συζητούνται

παρασκηνιακά και θεωρεί ότι η απαίτηση και της Ελλάδας και του ΔΝΤ να μεταφραστούν σε νούμερα -προκειμένου να διευκολυνθεί η απόφαση συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα- έχει κερδίσει έδαφος, καθώς όλες οι πλευρές, πλην του Σόιμπλε, σπρώχνουν σ’ αυτήν την κατεύθυνση: Η ελληνική κυβέρνηση -με τη στήριξη εκτιμώ σε αυτό το θέμα και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Τράπεζας της Ελλάδας- το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν.

Η άμυνα που κρατά ο Σόιμπλε δεν νομίζω ότι είναι τόσο ισχυρή, όσο ήταν πριν από 1,5 χρόνο για τον απλό λόγο ότι έχει υπογράψει και η Γερμανία την ομόφωνη απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Ο κ. Σόιμπλε δεν μπορεί να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, λέει χαρακτηριστικά ο έλληνας ευρωβουλευτής. Και το ΔΝΤ, δηλαδή, στο πιλοτήριο του προγράμματος, και να αρνείται οποιαδήποτε μετακίνησή του προς αυτά που ζητά το ΔΝΤ, για την ελάφρυνση του χρέους.

Επομένως, το θέμα είναι πιο κοντά σε έναν συμβιβασμό και μια παγκόσμια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους απ’ ό,τι δείχνουν οι δηλώσεις που έγιναν στην Ουάσινγκτον και θα αποτυπωθεί κατά τη γνώμη μου -και αυτή είναι η επιδίωξή μας- στο Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου.

Για να το πετύχουμε αυτό και για να μη διευκολύνουμε αρνητικές εξελίξεις, θα πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία και χωρίς καθυστερήσεις η δεύτερη αξιολόγηση.

Στο σημερινό Eurogroup, σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης, οι πάντες θεωρούν θα ολοκληρωθούν τα 15 προαπαιτούμενα και θα δοθεί η δόση των 2,8 δισ.

Για μετά, κι εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, είναι η ένταξη της ελληνικής οικονομίας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ, στις αρχές του 2017, που σημαίνει φθηνότερο και περισσότερο χρήμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που είναι απαραίτητο για επενδύσεις και ταχύτερη μείωση της ανεργίας.

Σημειώνω δε εδώ ότι τη βδομάδα που πέρασε, εκτός από την Κομισιόν, και το ΔΝΤ προέβλεψε ανάπτυξη 2,8% για το 2017, μετά από επτά χρόνια ύφεσης που αθροιστικά έφτασε στο 27%.

Νομίζω, είπε καταληκτικά ότι μετά το Brexit οι 27 έχουν συμφέρον να δείξουν ότι προχωρούν ενωμένοι και δεν συμφέρει κανέναν από τους μεγάλους «παίκτες» στην Ευρώπη να ξανανοίξει θέμα ελληνικής κρίσης. Το γεγονός ότι η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία έχουν φύγει από τα πρωτοσέλιδα, είναι καλό νέο.

Keywords
Τυχαία Θέματα