Πάνω από τον πήχυ οι ελληνικές τράπεζες -Καλύτερα η Alpha και η Πειραιώς

12:17 27/10/2014 - Πηγή: Aixmi

Οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως γράψαμε και νωρίτερα, και δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.

Καλύτερη βαθμολογία συγκέντρωσε η Alpha Bank, που πέρασε και το δυσμενές σενάριο, και ακολούθησε η Πειραιώς,

με βάση τη μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έκανε την άνοιξη του 2014.

Μέσω των πλάνων αναδιάρθρωσης, που αποδέχεται η ΕΚΤ, περνούν τη δικιμασία και η Εθνική (που εμφανίζει κεφαλαιακές ανάγκες 930 εκατ. ευρώ) και η Eurobank (που έχει ανάγκες 1,76 δισ ευρώ).

«Με τον υπολογισμό των δυναμικών στοιχείων των ισολογισμών, οι δύο τράπεζες δεν έχουν ή πρακτικά δεν έχουν κεφαλαιακές ανάγκες», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, με βάση το δυσμενές σενάριο, διαμορφώνεται στο 8,9% για την Alpha Bank, στο 8,5% για την Εθνική, στο 6,7% για την Τράπεζα Πειραιώς και στο 5,5% για τη Eurobank.

Μια τράπεζα πρέπει να διαθέτει δείκτη 5,5% και πάνω για να περάσει με επιτυχία την άσκηση.

Για να γίνει πληρέστερη η εικόνα: η Εθνική -με βάση το δυσμενές σενάριο, εμφανίζει κεφαλαιακό απόθεμα 2,025 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 1,75 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 800 εκατ. ευρώ, ενώ οριακό έλλειμμα 18 εκατ. εμφανίζει η Eurobank.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας πως τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα