Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «αλληλέγγυοι» στην κατάληψη του ΑΠΘ

12:04 16/7/2016 - Πηγή: Aixmi

Το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετατρέπεται σε «Ειδομένη νο2». Αυτή τη φορά δεν μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες, που θέλουν να «περάσουν» στην Ευρώπη μέσω FYROM.

Έρχονται οι Ευρωπαίοι και Έλληνες ακτιβιστές των «ανοιχτών συνόρων», για να κατασκηνώσουν στο campus του ΑΠΘ, προκειμένου να αναδείξουν το προσφυγικό

ζήτημα, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» τους.

Χωρίς καμία ενημέρωση της πρυτανείας του Ιδρύματος, των αρχών της πόλης, άγνωστοι αποφάσισαν να διοργανώσουν μια κατασκήνωση με επίκεντρο το προσφυγικό ζήτημα με την ονομασία «No Border Camp Thessaloniki 2016». Σύμφωνα με τις επίσημες διακηρύξεις τους στο διαδίκτυο, επέλεξαν την Θεσσαλονίκη, γιατί είναι η πόλη «που βρίσκεται στην καρδιά των συγκρούσεων για τον έλεγχο και τη διαχείριση της μετανάστευσης».

Οι λόγοι είναι προφανείς.

Οι Έλληνες «συνδιοργανωτές» του φεστιβάλ, γνωρίζουν το σύνηθες «βραχυκύκλωμα» της ελληνικής Πολιτείας, όταν προκύπτει ανάγκη αστυνομικής επέμβασης σε ακαδημαϊκό περιβάλλον. Παρότι το άσυλο έχει καταργηθεί και η αστυνομία οφείλει να επέμβει, όταν ο Πρύτανης το ζητά για την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών εντός του Πανεπιστημίου, δεν γίνεται ποτέ.

Επιπλέον, προφανές είναι, ότι οι «κατασκηνωτές» είναι σε θέση να γνωρίζουν, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα τους παράσχει μια ομπρέλα «πολιτικής κάλυψης», που μεταφράζεται στο δόγμα της «μη επέμβασης» και της ελεύθερης κατάληψης και της φθοράς της δημόσιας περιουσίας.

Η ηγεσία του ΑΠΘ εγκαίρως ζήτησε την συνδρομή της πολιτείας, ενημερώνοντας σχετικά Δήμο, Περιφέρεια, Υπουργείο Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, αστυνομία και εισαγγελείς. Μέχρι και έγγραφο απέστειλε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Δεν ανταποκρίθηκε ουδείς, πλην του Δημάρχου, κ. Μπουτάρη, που δήλωσε ότι: «Kαι η κατάληψη είναι ο ορισμός της ανομίας. Για μένα είναι ξεκάθαρη περίπτωση, ότι πρέπει να επέμβει το κράτος. Πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι, αλλιώς η ανομία θα κυριαρχεί μόνιμα».

Οι παραβατικές συμπεριφορές δεν άργησαν να εκδηλωθούν και μετά το κτίριο της Νομικής σχολής, που κατέλαβαν οι «οικοδεσπότες» την Πέμπτη, χθες κατέλαβαν και την Φιλοσοφική Σχολή. Σαράντα περίπου νεαροί απαίτησαν από τους φύλακες να τους ανοίξουν την πόρτα του νέου κτιρίου, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το αμφιθέατρο, τις αίθουσες και τις τουαλέτες. Όταν οι φύλακες αρνήθηκαν, έσπασαν τις κλειδαριές και μπήκαν στο κτίριο, όπου και παραμένουν.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο καταφθάνουν τα καραβάνια των «αλληλέγγυων» από την υπόλοιπη Ευρώπη και οι ανάγκες διαμονής θα αυξηθούν μαζί με τις πιθανότητες νέων καταλήψεων σχολών.
Τι γίνεται, λοιπόν, όταν χιλιάδες ακτιβιστές των «ανοιχτών συνόρων» αποφασίζουν αυθαιρέτως να «κάνουν ντου» σε ένα ελληνικό Πανεπιστήμιο;

Απ΄ ότι φαίνεται δεν «ιδρώνει το αυτί κανενός». Οι «κατασκηνωτές» θα εκδηλωθούν, θα γιορτάσουν, θα γουστάρουν με την αλληλεγγύη τους κι όταν θα έρθει ο λογαριασμός των ζημιών, θα τον πληρώσουμε όλοι εμείς. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα, σε ποια βαλκανική χώρα, μπορεί μια ομάδα αγνώστων να καταλάβει ένα Πανεπιστήμιο με το «έτσι θέλω»;

Τι χρωστούν το επιστημονικό προσωπικό, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος και τελικά οι πολίτες μιας χώρας να υφίστανται (και να πληρώνουν τελικά) τις παρανομίες, τις φθορές και την απομείωση των ήδη ελλιπών υποδομών ενός Πανεπιστημίου, μόνο και μόνο επειδή η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπληρώσει «ιδεολογικά γραμμάτια» στους φίλους και ψηφοφόρους της;

Η βία και οι εγκληματικές συμπεριφορές δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με ιδεολογικό τρόπο σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Οι νόμοι δεν εφαρμόζονται ούτε κατά περίσταση, ούτε κατά όσων το επιθυμεί η κυβέρνηση μόνο.

Εκτός αν, τις ζημίες που θα γίνουν, τις πληρώσουν οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από τον παχυλό μισθό τους.

*Ο Νίκος Μηλαπίδης είναι Νομικός και Διευθυντής της ΚΟ του Ποταμιού

Keywords
Τυχαία Θέματα