Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν ψηφίζουμε εκλογικό νόμο σε δόσεις

10:45 16/7/2016 - Πηγή: Aixmi

«Δεν ψηφίζουμε εκλογικό νόμο σε δόσεις. Δεν δίνουμε δεκανίκι στις λαθροχειρίες» δηλώνει κατηγορηματικά ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθαρίζοντας, επίσης, ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι απόλυτα εχθρικοί ειδικά και με την σκέψη για κατάργηση του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.

Στην ερώτηση αν θα υπάρξει βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που θα μπορούσε να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο ώστε να βρεθούν οι 200 ψήφοι που ψάχνει η κυβέρνηση

απαντά κατηγορηματικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, λέγοντας: «Δεν ξεπουλιέται κανένας βουλευτής μας», ωστόσο δηλώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη συνεργασία με τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ κ. Θεοχαρόπουλο που θα ψηφίσει «Ναι», όπως ο ίδιος έχει δηλώσει».

Τέλος χαρακτηρίζει «καταστροφική πρόταση» την απευθείας εκλογή από το λαό του Προέδρου Δημοκρατίας.

Κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για κάποιες αλλαγές στην πρόταση για τον εκλογικό νόμο ώστε να συμφωνήσουν και άλλα κόμματα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη με ποιες προϋποθέσεις θα ψήφιζε «ΝΑΙ»;

«Δεν ψηφίζουμε τίποτε αποσπασματικό. Δεν ψηφίζουμε εκλογικό σύστημα σε δόσεις. Την παρωδία των τεσσάρων άρθρων, εκ των οποίων το ένα προβλέπει καταργούμενες διατάξεις και το άλλο την έναρξη εφαρμογής! Δεν συμμετέχουμε στην παρωδία ΣΥΡΙΖΑ, μιας εκλογικής κοπτοραπτικής, που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ, σε βάρος των θεσμών και της Δημοκρατίας».

Η κατάτμηση αλλαγών σε ξεχωριστά άρθρα θα μπορούσε να σας δώσει ένα περιθώριο ελιγμών; Ή θα πείτε «ΟΧΙ» σε όλα;

«Η γραμμή μας είναι σαφής και καθαρή: παρών σε όλα. Επί της αρχής και στα τέσσερα άρθρα. Ένας εκλογικός νόμος περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες θεμάτων: την κατανομή των εδρών, τις εκλογικές περιφέρειες και τα όρια εισόδου στη Βουλή. Στο νόμο Τσίπρα υπάρχει μόνο η κατάργηση του bonus. Ως εκλογική τακτική του 2ου κόμματος».

Δεν θα ήταν ένα «δέλεαρ» για το ΠΑΣΟΚ (που το είχε υποστηρίξει και στο παρελθόν) η απλή αναλογική με κατάργηση του 3%;

«Τέρμα τα κόλπα. Τέρμα οι λαθροχειρίες! «Βάλε αυτό για να πάρουμε το ΚΚΕ, βγάλε αυτό για να πάρουμε την Ένωση Κεντρώων, βάλε εκείνο για το ΠΑΣΟΚ» κοκ. Παπατζίδικα παιχνίδια, ασυμβίβαστα με τη σοβαρότητα των θεσμών, συμβατά με την Αριστερά-Μαδούρο, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά για την κατάργηση ή τη μείωση του 3% είμαστε απόλυτα εχθρικοί».

Πώς, όμως, θα απαντήσει το ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα γιατί, ενώ, ήταν υπέρμαχος της απλής αναλογικής τώρα λέει όχι;

«Εκλογικό νόμο σε δόσεις δεν ψηφίζουμε δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά από τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό. Διακομματική επιτροπή για την εξεύρεση συναινετικής λύσης για τους μείζονες κανόνες της έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, απόσυρση του νόμου παρωδία, αφού ο Πρωθυπουργός δεν θέλησε τη συναίνεση και προχώρησε μονομερώς, πέντε σημεία για εκλογικό νόμο (χορήγηση ενός μικρότερου bonus για όποιον πάρει ποσοστό άνω του 42%,ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού κλπ), όλα αυτά απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση. Δεν δίνουμε δεκανίκι στις λαθροχειρίες, λοιπόν».

Η διαφοροποίηση του «εταίρου» σας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Θεοχαρόπουλου δημιουργεί ρήγμα στο κόμμα σας και πρόβλημα στην περαιτέρω συνεργασία σας με τη ΔΗΜΑΡ;

«Αφού δεν μετακινείται πολιτικά, δεν υπάρχει για μας πρόβλημα».

Μετρώντας και τους ψήφους της Χρυσής Αυγής (η οποία βεβαίως δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της) βγαίνουν 197 ψήφοι υπέρ της απλής αναλογικής. Τουτέστιν η κυβέρνηση ψάχνει μόλις 3 ψήφους. Θα υπάρξουν, λέτε, εκπλήξεις είτε από σας είτε από το ΠΟΤΑΜΙ; Να διαφοροποιηθούν κάποιοι που δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους;

«Δεν ξεπουλιέται κανένας βουλευτής μας. Τέρμα τα κόλπα, τέρμα όμως και η πολιτική αλητεία. Η κυβέρνηση οδηγείται σε μεγάλη πολιτική ήττα».

Κυβερνητικές φωνές κάνουν λόγο για συμπίεση των μικρών κομμάτων με θέμα τον εκλογικό νόμο. Μήπως είμαστε μπροστά σε ένα νέο σκηνικό που θα επικυρωθεί με την ψήφιση του εκλογικού νόμου;

«Προς το παρόν συμπιέζεται η κυβέρνηση, που έχει φτάσει να παρακαλάει για να της εξυπηρετήσουν άλλοι την τακτική του 2ου κόμματος που ακολουθεί. Πέρσι που ήταν 1ος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρότεινε απλή αναλογική . Επωφελήθηκε και επωφελείται του bonus των 50 εδρών. Και τώρα που χάνει, θέλει να εμποδίσει το 1ο κόμμα να γίνει κυβέρνηση. Το οποίο όμως με τη σειρά του, η ΝΔ δηλαδή, δεν έχει κάνει ούτε μια δήλωση πως θα περιορίσει το bonus όταν αποκτήσει πλειοψηφία. Απαράδεκτη η στάση τους αυτή, της πολιτικής συμφεροντολογίας. Να προσέξουν!»

Γιατί πιστεύετε ότι η κυβέρνηση φέρνει τώρα προς ψήφιση τον εκλογικό νόμο;

«Σας είπα ήδη, η τακτική του 2ου κόμματος που ψάχνει δεκανίκια. Και η δυνατότητα να κάνει εκλογές, όποτε αποφασίσει .Άρα να παίζει η προοπτική των δεύτερων εκλογών, αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση».

Βλέπετε την πιθανότητα εκλογών το φθινόπωρο;

«Κανείς δεν μπορεί να τις αποκλείσει. Όταν η κυβέρνηση φέρνει εν θερμώ και εσπευσμένα εκλογικό νόμο των στενών συμφερόντων της, τότε όποιος αποκλείει τις εκλογές, ως άμεσο ενδεχόμενο, είναι αφελής».

Εν πάση περιπτώσει όποτε και αν γίνουν εκλογές εάν η κυβέρνηση δεν συγκεντρώσει τους 200 θα πάει με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο των 50 εδρών μπόνους. Άρα γιατί μιλάει ο κόμμα σας για σκοπιμότητα;

«Μα η σκοπιμότητα είναι να μην πάει με το bonus των 50 εδρών, γι’αυτό και ευτελίζονται με συνεχείς πολιτικές κυβιστήσεις. Και αν οδηγηθούν σε ήττα, δηλαδή αν δεν συγκεντρώσουν τις 200 έδρες, να έχουν το νέο εκλογικό νόμο για την περίπτωση των επαναληπτικών εκλογών».

Ως καθηγητής-συνταγματολόγος πέραν της ιδιότητας του βουλευτής θα βλέπατε θετικά την πιθανότητα εκλογής προέδρου Δημοκρατίας απευθείας από το λαό κάτι που, όπως φαίνεται από δημοσκοπήσεις, το θέλουν και οι πολίτες;

«Πρόκειται περί της πιο καταστροφικής πρότασης που έχει ακουστεί, για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς. Ο δυϊσμός της εκτελεστικής εξουσίας αποτέλεσε αφορμή δραματικής κυβερνητικής αστάθειας, κυρίως στο μεσοπόλεμο, γι’ αυτό και εγκαταλείφθηκε, με τη διαμόρφωση του εκλογικευμένου κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, όπου ο βασιλιάς ή ο Πρόεδρος δεν έχουν πολιτική ισχύ. Άμεση εκλογή θα σημάνει πολιτική ισχύ μεγαλύτερη της κυβέρνησης κι ας μην έχει καμία αρμοδιότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο

Keywords
Τυχαία Θέματα