Οδυνηρή συμφωνία για τη διάσωση (;) της Κύπρου

11:51 25/3/2013 - Πηγή: Aixmi

Μετά από πρωτοφανές θρίλερ και δραματικές διαπραγματεύσεις η Κύπρος οδηγήθηκε, τελικά, σε οδυνηρή συμφωνία για τη διάσωση από την άτακτη χρεοκοπία.

Το σχέδιο προβλέπει κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας και απορρόφηση των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από την Τράπεζα

Κύπρου για τη δημιουργία μίας «καλής» τράπεζας. Οι μεγάλες καταθέσεις της Κύπρου θα υποστούν ένα βαθύ «κούρεμα», το ποσοστό του οποίου ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί. Σίγουρα, πάντως, θα κυμαίνεται μεταξύ 30-40%.

Η τράπεζα Κύπρου επωμίζεται το επαχθές χρέος της Λαϊκής 9,2 δισ από τη χρηματοδότηση του ELA, ωστόσο, το χρέος αυτό μπαίνει στο «ψυγείο», δηλαδή δεν πρόκειται να γίνει απαιτητό για κάποιο, άγνωστο, χρονικό διάστημα από την ΕΚΤ.

Και στις δύο τράπεζες, οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, που δεν είναι εγγυημένες, θα δεσμευτούν μέχρι να τακτοποιηθούν τα χρέη της Λαϊκής και να ανακεφαλαιοποιηθεί η Κύπρου. Οι καταθέσεις στις υπόλοιπες τράπεζες της Κύπρου δεν θα επηρεαστούν από τη συμφωνία.

Οι Κύπριοι μπορεί σήμερα να νιώθουν ανακουφισμένοι γιατί απέφυγαν τον εφιάλτη της άτακτης χρεωκοπίας. Η κυβέρνηση μπορεί να «πουλήσει» στους πολίτες ότι απέφυγε τα χειρότερα και πως «έσωσε» την τράπεζα Κύπρου. Το σίγουρο είναι ότι η Μεγαλόνησος εισέρχεται σε μία αχαρτογράφητη περιοχή με πολλούς κινδύνους και μεγάλες επισφάλειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα