Νέα εμπλοκή στην Κύπρο -Φωνές για επιστροφή στη λίρα

10:44 24/3/2013 - Πηγή: Aixmi

Με το χρόνο να πιέζει, πλέον, ασφυκτικά και τη συμφωνία στον «αέρα», για ακόμη μία φορά, ο Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες αναζητώντας λύση για τη σωτηρία της Κύπρου. Παρά την αρχική αισιοδοξία, οι χθεσινοβραδινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα

στο Προεδρικό Μέγαρο έπεσαν και πάλι στο κενό.

Αυτή τη φορά, λόγω των αφόρητων πιέσεων που άσκησε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ για το θέμα της τράπεζας Κύπρου.

Πέρα από το «κούρεμα», περίπου 20% στις καταθέσεις της τράπεζας άνω των 100 χιλιάδων, και το «κούρεμα» 4-5% στις υπόλοιπες τράπεζες, που φαίνεται να έχει κλειδώσει, το ΔΝΤ ζητούσε εδώ και τώρα απορρόφηση της «καλής Λαϊκής» από την Κύπρου και ανάληψη του χρέους της Λαϊκής ύψους 9 δισ έναντι της ΕΚΤ.

Η κυπριακή πλευρά αρνήθηκε κατηγορηματικά μία τέτοια λύση, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα οδηγούσε, πολύ σύντομα, την τράπεζα Κύπρου σε κατάρρευση. Έτσι, η τρόικα αποχώρησε από το προεδρικό μέγαρο, όπου παρέμειναν οι αρχηγοί και η διαπραγματευτική ομάδα να συνεδριάζουν σε βαρύ κλίμα, με αρκετές επίμονες φωνές υπέρ της επιστροφής στη λίρα.

Όλα θα κριθούν τώρα στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να ποντάρει σε μία πιο διαλλακτική στάση από τους εκπροσώπους ΕΕ και ΕΚΤ.

Ο κ. Αναστασιάδης, πριν από το Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 7, θα έχει συναντήσεις με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Ζοζέ Μπαρόζο και τον Χέρμαν Φαν Ρομπέι.

Keywords
Τυχαία Θέματα