Ο Σαμαράς προσπαθεί, η κοινωνία θα αντέξει;

11:37 3/3/2013 - Πηγή: Aixmi

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πραγματοποιεί πολλές συναντήσεις με βουλευτές του κόμματός του τον τελευταίο καιρό, σε αγαπημένη του ταβέρνα στην Κηφισιά. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις προσπαθεί να τονώσει το ηθικό των βουλευτών, που είναι προφανές ότι έχει πέσει. Και να τους πείσει (και δι΄αυτών όλους τους Έλληνες) ότι εφόσον αντέξουμε προς το τέλος του έτους θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια αναπτυξιακή πορεία, που θα βγάλει τη χώρα από την πολύ δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα και θα σπάσει

τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της ανεργίας, της υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους και της διάλυσης των κοινωνικών δομών.

Οι βουλευτές (και δι αυτών οι πολίτες) προσπαθούν να πείσουν τους εαυτούς τους ότι ο κ. Σαμαράς έχει δίκιο. Κι ότι αυτά θα γίνουν. Γιατί το έχουν ανάγκη. Όμως, ο μεγάλος φόβος του Μαξίμου είναι τι θα συμβεί αν η πρωθυπουργική πρόβλεψη δεν επαληθευθεί. Και, κυρίως, αν δεν επαληθευθεί εγκαίρως.

Διότι είναι σαφές ότι η κοινωνία, που ήταν πλούσια και τώρα φτωχαίνει με γοργούς ρυθμούς, έχει φθάσει στα όρια της αντοχής της. Και δεν αποκλείεται ένα τυχαίο γεγονός, όπως ήταν η δολοφονία του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008, να πυροδοτήσει μια κοινωνική αναταραχή, εκτός ελέγχου.

Σήμερα, όμως, ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του προσπαθούν. Δεν είναι γνωστό αν οι προσπάθειές τους αποδίδουν τα αναμενόμενα ή αν είναι πάντα προς την σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα, η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, με την οποία καλεί τους εφόρους να κινήσουν ποινικές διώξεις εναντίον εκείνων των πολιτών, (που ήδη υπερβαίνουν τους 80 χιλιάδες), που οφείλουν άνω των 5 χιλιάδων ευρώ στις εφορίες, πυροδότησε τεράστιες αντιδράσεις. Διότι είναι προφανές ότι η φοροδοτική ικανότητα των περισσότερων πολιτών είναι στα όρια της και, σύντομα, εκατομμύρια πολίτες θα χρωστούν ανάλογα ποσά.

Τέτοιου είδους αψυχολόγητες συμπεριφορές προκαλούν την ήδη υπό διάρρηξη κοινωνική συνοχή και ψυχολογία και, συνεπώς, φέρνει σε δύσκολη θέση την ίδια την κυβέρνηση αλλά και την αξιοπιστία του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ο κ. Σαμαράς την Δευτέρα θα επισκεφθεί την Άγκυρα. Το Μαξίμου δίνει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη αυτή, ιδίως μάλιστα λίγες μέρες μετά την επίσκεψη εκεί του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Σε μια περίοδο ιδιαίτερης έντασης της Τουρκίας με το Ισραήλ, η Αθήνα θα μπορούσε να αποδειχθεί, άραγε, ένας καταλύτης ανάμεσα σε αυτές τις δύο δυνάμεις;

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει σημασία σε αυτή την επίσκεψη, διότι σχετίζεται άμεσα και με την ανακήρυξη της ΑΟΖ, που ο πρωθυπουργός θα ήθελε να ανακηρυχθεί εντός του 2013. Αλλά όπως κάθε τι στη χώρα μας, αυτό το διάστημα, ακόμα κι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ακόμα στον αέρα. Και τα προβλήματα αντί να λύνονται χειροτερεύουν -και με αφορμή την ένταση Τουρκίας- Ισραήλ και της ύπαρξης υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά συνέπεια, η κατάσταση, σε μια περίοδο γενικευμένες κρίσης, λαϊκής δοκιμασίας και λαϊκισμού εκ μέρους της αντιπολίτευσης, οι δυνατότητες του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησής του δείχνουν περιορισμένες. Κι η αγωνία του Μαξίμου είναι τι θα γίνει, καθώς θα βαθαίνει τους προσεχείς μήνες η κρίση και θα μεγαλώνουν η ανεργία κι η φτώχεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα