Ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατά της ανέγερσης αγάλματος φιλοναζιστή Ούγγρου αξιωματούχου

18:21 16/12/2015 - Πηγή: Aixmi

Υποκύπτοντας σε διεθνή πίεση, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν τόνισε την Τετάρτη ότι διαφωνεί με την ανέγερση αγάλματος προς τιμήν γνωστού φιλοναζιστή Ούγγρου αξιωματούχου, γνωστού για τη συμφωνία του με τα αντιεβραϊκά μέτρα του γερμανικού ναζιστικού καθεστώτος στον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η δήλωση έρχεται μία ημέρα μετά τις καταγγελίες ανώτερων στελεχών του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και ηγετών εβραϊκών οργανώσεων, οι οποίοι συνεδρίαζαν στη Βουδαπέστη, για το σχέδιο

ανέγερσης αγάλματος του Μπάλιντ Χόμαν, γνωστού υπέρμαχου αντισημιτικών νόμων και σκληρού υποστηρικτή των ναζί, έξω από τοπικό σχολείο στη γενέτειρά του.

Ο κ. Ορμπάν έκανε έμμεση αναφορά στο θέμα, σημειώνοντας ότι διαφωνεί με ανάλογες κινήσεις για οποιονδήποτε Ούγγρο αξιωματούχο της περιόδου κατά την οποία η Ουγγαρία δεν είχε την εθνική της κυριαρχία, δηλαδή από τον Μάρτιο του 1944 μέχρι τον Μάιο του 1990.

Ταύτισε έτσι την περίοδο της ανοικτής γερμανικής κατοχής της Ουγγαρίας με την περίοδο της σοβιετικής παρουσίας στη χώρα.

Ο Χόμαν υπήρξε υπουργός Θρησκευμάτων και Παιδείας πριν και κατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου στην Ουγγαρία.

«Μπορούν να υπάρχουν επιχειρήματα για τους λόγους, την έκταση και το επίπεδο συνεργασίας ενός ατόμου με εισβολείς, ωστόσο η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δεν θα υποστηρίξει την ανέγερση αγάλματος για έναν πολιτικό που συνεργάστηκε με τους καταπιεστές», ανέφερε ο κ. Ορμπάν.

Πίσω από τα σχέδια για το άγαλμα του Χόμαν βρίσκεται ιδιωτικός οργανισμός, ο οποίος έλαβε ωστόσο κρατική χρηματοδότηση για το έργο.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ζητεί πλέον τα χρήματα πίσω.

Keywords
Τυχαία Θέματα