Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα χρεοκοπεί χωρίς το ΔΝΤ

17:24 15/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Σε ερώτηση που του έθεσε Ολλανδός βουλευτής στο Κοινοβούλιο της χώρας του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε πως αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, σύμφωνα με την εφημερίδα Financieele Dagblad.

«Ναι, έτσι έχουν τα πράγματα και οι προσπάθειες τόσο οι δικές μας όσο και του ΔΝΤ, κατατείνουν στο

να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», εξήγησε ενώ στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο προεδρος του Eurogroup την προηγούμενη εβδομάδα τόνισε πως η ολλανδική κυβέρνηση έχει την ίδια θέση με τη γερμανική, δηλαδή δεν πρόκειται να παρέχει στήριξη στην Ελλάδα χωρίς την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ωστόσο, σήμερα, στην συνέντευξή του είναι η πρώτη φορά που αναφέρει πως χωρίς την παραμονή του ΔΝΤ η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

«Η δουλειά μου είναι να σταθεροποιήσω την κατάσταση στην Ελλάδα. Και κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον όλων μας. Είναι το καλύτερο τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως και αυτό ακριβώς θα κάνουμε. Ούτε το ΔΝΤ θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Ολλανδός πολιτικός.

«Εξακολουθούμε να παραβλέπουμε πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ. Αυτοί που λένε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο, δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλούν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, δεν προβλέπεται πριν από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα της συμετοχής του ΔΝΤ. Πρέπει δηλαδή το ΔΝΤ να αποφασίσει σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα και σύμφωνα με το δημοσίευμα ο πρόεδρος του Eurogroup αναμένει ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα έχει θετικό αντίκτυπο στους ρυθμούς ανάπτυξης και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων έκανε γνωστό στην ολλανδική Βουλή ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ μιας διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους ώστε να φτάσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 90% του ΑΕΠ, ενώ ο Ντάισελμπλουμ εξήγησε πως «ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη». Αυτό όχι μόνο επειδή τόσο η Ολλανδία όσο και η Γερμανία εναντιώνονται σε μια τέτοια προοπτική, αλλά και επειδή είναι αντίθετες και χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία, όπως και χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα