Νέα προκλητική ενέργεια από την Τουρκία – Απαγόρευσε τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

12:54 11/8/2016 - Πηγή: Aixmi

Έπειτα από πέντε συνεχή χρόνια που επιτράπηκε από τις τουρκικές Αρχές η λειτουργία ανήμερα της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, φέτος η σχετική άδεια ανακλήθηκε κι έτσι δεν θα σημάνουν εφέτος οι καμπάνες από τον ιστορικό ναό.

Η επίσημη αιτιολογία την οποία προέβαλαν οι τουρκικές Αρχές είναι ότι στο μοναστήρι γίνονται εργασίες αναστήλωσης καθώς παρουσιάστηκαν προβλήματα στατικότητας, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό πρακτορέιο dogma.gr, που επικαλείται και πληροφορίες του voria.gr.

Ωστόσο, κύκλοι του Πατριαρχείου καθώς και εκπρόσωποι του Ποντιακού Ελληνισμού θεωρούν ότι η επίκληση προβλημάτων στατικότητας είναι προσχηματική. Υπάρχουν δε φόβοι ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί ποτέ ξανά η λειτουργία της Μονής μετά την επιχειρούμενη ισλαμοποίηση του τουρκικού κράτους από το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν.

Η ιστορική Μονή επαναλειτούργησε τον Ιούνιο του 2010, έπειτα από 88 χρόνια. Το τουρκικό κράτος είχε δώσει άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να τελεστεί πατριαρχική θεία λειτουργία για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με την Τουρκία να προσδοκά τόσο την έξωθεν καλή μαρτυρία για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών όσο και σε οικονομικά οφέλη από την αύξηση των τουριστών στην Τραπεζούντα τις ημέρες αυτές.

Η άδεια να ανοίγει η Μονή για μία ημέρα τον χρόνο ήταν διαρκής καθώς δεν είχε χρονικό περιορισμό. Ωστόσο, στο τέλος Μαΐου οι τουρκικές Αρχές ειδοποίησαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι ανακαλείται η άδεια, χωρίς μάλιστα να διευκρινίζουν εάν η ανάκληση θα ισχύσει μόνον για φέτος.

Έντονη αντίδραση από την είδηση υπήρξε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε: «Δυστυχώς, φέτος η Ορθοδοξία δεν θα εορτάσει τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, λόγω των εργασιών αναστήλωσης που πραγματοποιούν εκεί οι αρμόδιες τουρκικές αρχές. Λυπούμαστε πολύ για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων. Αναμένουμε από την τουρκική Κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να εορτάσουμε του χρόνου και πάλι στην Παναγία Σουμελά του Πόντου».

Όσον αφορά στο θέμα, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό γεγονός που πρέπει να παρακολουθήσουμε με ψυχραιμία και σοβαρότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα