Νέα έξαρση της γρίπης – Ποια είναι τα συμπτώματα

11:15 9/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Νέα έξαρση της γρίπης και μάλιστα με μεταλλαγμένο τον ιό αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Το τωρινό κύμα γρίπης πλήττει κυρίως ηλικιωμένους και είναι ο ιός A H3N2.

Επειδή ο ιός της γρίπης εκδηλώθηκε από τον Δεκέμβριο, που θεωρείται σχετικά νωρίς, επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει δεύτερο επιδημικό κύμα γρίπης το επόμενο διάστημα με επικράτηση άλλου στελέχους γρίπης.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση (έως 29 Ιανουαρίου 2017), του ΚΕΕΛΠΝΟ, συνολικά, από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η δραστηριότητα

της γρίπης, 36 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές. Οι 29 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι 7 θάνατοι, ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των 36 που πέθαναν, μόνο το 22% ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη.

Τα πρώτα συμπτώματα είναι πυρετός και βήχας, ενώ σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους), αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό) Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως, ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα