Μιλούν για το παιχνίδι «πέτρα-ψαλίδι-χαρτί» ως δεξιόστροφο

19:15 4/5/2014 - Πηγή: Aixmi

Αν και θεωρείται παιχνίδι τύχης, το «πέτρα-ψαλίδι-χαρτί», που όλοι παίζαμε παιδιά έχει, όπως λένε οι επιστήμονες συγκεκριμένα δεδομένα, και όχι τόσο απρόβλεπτα.

Έτσι, έρευνα έδειξε ότι ακολουθούνται από τους παίκτες συγκεκριμένα μοντέλα και κατ’ επέκταση υπάρχει κάποια λογική στη συμπεριφορά τους, που μπορεί να περιγραφεί με πρόβλεψη πιθανοτήτων.

Ειδικότερα, μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου Τσεγιάνγκ της Κίνας διαπίστωσε ότι ακολουθείται περίπου ένας κυκλικός τρόπος επιλογών, σε κάθε γύρο. Επιπλέον, μετά τον πρώτο γύρο, αν ένας παίκτης κερδίσει θα συνεχίσει με την ίδια επιλογή

ενώ αν χάσει, θα αλλάξει επιλογή κινούμενος δεξιόστροφα (από πέτρα σε ψαλίδι, από ψαλίδι σε χαρτί κι από χαρτί πάλι σε πέτρα).

Η συγκεκριμένη συλλογιστική είναι γνωστή από τη θεωρία των παιγνίων ως «απάντηση υπό προϋποθέσεις».

Το δημοφιλές παιδικό παιχνίδι φαίνεται τόσο απλό, μπορεί κάλλιστα να χρησιμεύσει ως μοντέλο μελέτης για την ανταγωνιστική συμπεριφορά των ανθρώπων, σε τομείς όπως για παράδειγμα, οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι ο αρχάριος ξεκινά τις περισσότερες φορές με πέτρα, ίσως γιατί τη θεωρεί ως σύμβολο ισχύος.

Η εν λόγω μελέτη έγινε σε δείγμα 360 φοιτητών που χωρίστηκαν σε ομάδες των έξι. Καθένας από τους συμμετέχοντες έπαιξε 300 γύρους «πέτρα-ψαλίδι-χαρτί» έναντι άλλων μελών της ομάδας του.

Keywords
Τυχαία Θέματα