Η επικίνδυνη ισορροπία των Ευρωεκλογών

19:15 4/5/2014 - Πηγή: Aixmi

Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τις πιο κρίσιμες ευρωεκλογές -από ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και τα μηνύματα κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι για τη συνοχή της, αλλά και την ποιότητα της Δημοκρατίας που ευαγγελίζεται. Ό,τι πιο ακραίο, φανατικό και γραφικό, που προβάλλεται ως εναλλακτική λύση, φαίνεται να κερδίζει τους πολίτες της Ευρώπης, που δικαιολογημένα αγανακτούν βλέποντας τα παραδοσιακά πολιτικά σχήματα κατώτερα των περιστάσεων.

Μετά την Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία

που σάρωσε στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας και με όλες τις δημοσκοπήσεις να αναδεικνύουν το κόμμα της (Front National) πρώτο στις ευρωεκλογές, και στη Βρετανία ο Νάιτζελ Φάρατζ και το κόμμα της Ανεξαρτησίας (Ukip) φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον απόλυτο ρυθμιστή των εξελίξεων!

Ο Βρετανός ευρωβουλευτής, ο οποίος ενσαρκώνει πρότυπο του ακραίου ευρωσκεπτικιστή στα όρια του ρατσισμού- τα οποία δε διστάζει να ξεπερνά – στρέφεται απειλητικά εναντίον των στοιχειωδών αξιών και αρχών που εκπροσωπεί η χάρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η ανεκτικότητα και ο σεβασμός και όπως όλα δείχνουν βρίσκει καθημερινά όλο και περισσότερους υποστηρικτές..

Ο Νάϊτζελ Φάρατζ είναι ο ίδιος που έβρισε χυδαία μέσα στο Κοινοβούλιο τον πρόεδρο της Ένωσης , Χέρμαν Βάν Ρομπέϊ αποκαλώντας τον «σφουγγαρίστρα», είναι ο εκείνος που συμβουλεύει τους Έλληνες να γυρίσουν στη δραχμή για να μπορούν οι Βρετανοί να κάνουν πάμφθηνες επενδύσεις και είναι αυτός που οραματίζεται μία Βρετανική αυτοκρατορία έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση με υποτελείς τις άλλες χώρες της Ευρώπης..

Ο « γραφικός»- σύμφωνα με πολλούς ευρωπαίους αναλυτές- Νάιτζελ Φάρατζ, που κατορθώνει να γοητεύει το κοινό του χρησιμοποιώντας την αλάνθαστη τακτική της τόνωσης του πατριωτισμού των Βρετανών με όραμα μία απόλυτα ανεξάρτητη « Βρετανική αυτοκρατορία» και που εξαπολύει μύδρους κατά των μεταναστών, σαν να είναι μιάσματα, αν και προέρχονται από τις αποικίες του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσιάζει άνοδο ρεκόρ στην πρόθεση ψήφου ξεπερνώντας όλα τα παραδοσιακά κόμματα. Συγκεκριμένα, πρόσφατο γκάλοπ για τις ευρωεκλογές φέρνει το UKIP πρώτο με ποσοστό 38%, δεύτερο το Εργατικό Κόμμα με 27% και τρίτους και του Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον με 18%.

Ο – έτσι και αλλιώς – πληθωρικός Φάρατζ ήδη πανηγυρίζει, κάνοντας λόγο για πολιτικό σεισμό εκμεταλλευόμενος την αγανάκτηση και την απογοήτευση των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα που αδυνατεί να τον βγάλει από το αδιέξοδο της ανεργίας και της ανασφάλειας.

Χαρακτηριστική είναι η έρευνα της εταιρίας Comres η οποία αποτυπώνει τη συλλογιστική όχι μόνο του Βρετανού αλλά κατ’ επέκταση και του Ευρωπαίου ψηφοφόρου:To 32% των Βρετανών χαρακτηρίζει το κόμμα του Φάρατζ «ρατσιστικό» ενώ ταυτόχρονα, ένας στους τρεις (ποσοστό 33%) πιστεύει ότι το UKIP είναι «πιο έντιμο» από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα!

Κοινώς οι πολίτες προτιμούν να θυσιάσουν ένα μέρος των αξιών τους όπως δημοκρατία, ελευθερία , ανεκτικότητα και να ακολουθήσουν κόμματα που ευαγγελίζονται τις αρχές της εντιμότητας , της πειθαρχίας και της ασφάλειας…

Η βελγική εφημερίδα Le Soir είχε αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο της ότι τα κόμματα των λαϊκιστών και των ευρωσκεπτικιστών αναμένεται να λάβουν 30%, κατά μέσο ευρωπαϊκό όρο και σε 12 από τα κράτη – μέλη της ΕΕ ενδέχεται να εκλεγεί στις τρεις πρώτες θέσεις ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα…

Το παιχνίδι, όμως, αγριεύει και εντός της Γερμανίας γεγονός που θα έπρεπε να θορυβεί και την ίδια την Άγκελα Μέρκελ… Το ακροδεξιό – νεοναζιστικό κόμμα NPD έχει γεμίσει με αφίσες το Βερολίνο στις οποίες απεικονίζονται μετανάστες από Αραβικές χώρες πάνω σε ένα ιπτάμενο χαλί με την επιγραφή « Να έχετε μια όμορφη πτήση». Σε άλλη αφίσα του ίδιου κόμματος αναγράφεται η επιγραφή « Αντισταθείτε» ενώ απεικονίζεται μία γυναίκα να φορά γάντια του μποξ. Και οι δύο αφίσες προτρέπουν εμφανώς τους μετανάστες να γυρίσουν στις πατρίδες τους με τον καλό ή με τον κακό τρόπο… με μία δόση black χιούμορ.. Ο Πίρς Σόφιλντ, ο δημοσιογράφος του BBC που υπογράφει το άρθρο, κάνει λόγο για πόστερ που προτρέπουν σε βία και πόλεμο σε όλη την Ευρώπη..

Άλλοι πολιτικοί αναλυτές πάντως εμφανίζονται καθησυχαστικοί – προς το παρόν- ότι παρά την άνοδο τους οι ευρωσκεπτικιστές δε θα μπορέσουν να σχηματίσουν εύκολα μία πολιτική ομάδα εντός του ΕΚ γιατί έχουν πολλές διαφορές.

Η Μαρίν Λεπέν έχει δηλώσει, άλλωστε, ότι δε θέλει να έχει καμία σχέση με κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή ή το επίσης νεοναζιστικό ουγγρικό κόμμα Jobbik…

Aκόμα και έτσι όμως- αν δεν υπάρξει σοβαρή αλλαγή προσανατολισμού του Ευρωπαϊκού Κονκλάβιου- θα έχουν δυνατή φωνή και τον κατάλληλο χρόνο να προκαλέσουν τον πολιτικό σεισμό που θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στα θεμέλια της ΕΕ…

Keywords
Τυχαία Θέματα