Κρυφοί «κόφτες» στο εισόδημα αλληλεγγύης

10:36 4/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Κρυφοί κόφτες βγάζουν εκτός εγγυημένου εισοδήματος δεκάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, ενώ ξεκινούν και διασταυρώσεις μεταξύ δηλωθέντων και πραγματικών εισοδημάτων και όσοι εντοπιστούν να δήλωσαν λιγότερα για να πάρουν το επίδομα, θα κληθούν να το επιστρέψουν.

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι κρυφοί κόφτες άφησαν εκτός πληρωμής 12.661 αγροτικά νοικοκυριά, και άλλα 10.000 άτομα που «ξέχασαν» να δηλώσουν εισοδήματα του τελευταίου εξαμήνου.

Τα 12.661 αγροτικά νοικοκυριά έχασαν το επίδομα,

παρότι το δικαιούνται, επειδή ο κόφτης λειτούργησε με βάση την επιδότηση που πήραν για όλο το έτος τον Δεκέμβριο, ενώ το ποσό αυτό θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη κατά το ήμισυ ως εξαμηνιαίο εισόδημα.

Παγίδες

Στις αιτήσεις και στις πληρωμές κρύβονται και άλλες παγίδες που οδηγούν είτε σε απόρριψη είτε σε μικρότερη παροχή είτε και σε επιστροφή του επιδόματος στις εξής περιπτώσεις:

* Οι αιτούντες δεν θα πρέπει στο τελευταίο εξάμηνο να έχουν εισόδημα μεγαλύτερο από το ποσό του επιδόματος που δικαιούνται να λάβουν. Αν αποκαλυφθεί εκ των υστέρων ότι δήλωσαν λιγότερα, θα επιστρέψουν το επίδομα.

* Οι 142.087 δικαιούχοι που πληρώθηκαν με το επίδομα τον Μάρτιο και όσοι το λάβουν ως το τέλος της χρονιάς θα ελεγχθούν το 2018 και σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις στο εισόδημα που δήλωσαν για το επίδομα και στο πραγματικό τους εισόδημα, βάσει φορολογικής δήλωσης, θα τους ζητηθεί να επιστρέψουν πίσω τα ποσά που δεν δικαιούνται.

* Όσοι έχουν ανήλικα τέκνα, που όμως ενηλικιώνονται μέσα στο 2017, δικαιούνται 50 ευρώ επιπλέον επίδομα.

* Υποβάλλεται μόνον μια αίτηση από το ίδιο πρόσωπο και δηλώνεται κάθε είδους εισόδημα που αποκτήθηκε στο τελευταίο εξάμηνο. Περίπου 10.000 εγκεκριμένοι δικαιούχοι του ΚΕΑ δεν δήλωσαν χρήματα που εισέπραξαν και βγήκαν εκτός επιδόματος, ενώ άλλοι υπέβαλαν διπλή αίτηση και ως μονοπρόσωπα νοικοκυριά και ως μέλη νοικοκυριού.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Keywords
Τυχαία Θέματα