Κι αν σου… κάτσει: Δώρο από λοταρία από τη χρήση πλαστικού χρήματος

12:13 24/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Δυνατότητα επιπλέον αγορών θα έχουν οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα σύμφωνα με την απόφαση για τη «λοταρία» των αποδείξεων που αναμένεται έως τέλος Μαρτίου. Το ποσό που θα διατεθεί θα ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ σύμφωνα με όσα είπε η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου τις επόμενες ημέρες οριστικοποιείται η λίστα επαγγελματιών και επιχειρήσεων που πρέπει να διαθέτουν POS ή άλλη δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής ως το τέλος Ιουνίου.

Μιλώντας «Στο Κόκκινο», η Κατερίνα Παπανάτσιου

επεσήμανε ότι σε πρώτη φάση υπουργική απόφαση καθόρισε τις δαπάνες με τις οποίες «χτίζεται» το αφορολόγητο κάθε πολίτη, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ώστε να μην «τιμωρείται» αλλά περισσότερο να «διαπαιδαγωγηθεί» στις ηλεκτρονικές πληρωμές και να υπάρξει περιορισμός της φοροδιαφυγής. Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι εκεί που χρησιμοποιήθηκε εκτενώς το πλαστικό χρήμα υπήρξε περιορισμός της φοροδιαφυγής κατά 20%.

Τις επόμενες ημέρες έρχεται δεύτερη, κοινή υπουργική απόφαση των Οικονομικών και Οικονομίας, με την οποία θα καθοριστεί ποιοι επαγγελματίες θα πρέπει σε πρώτη φάση να εγκαταστήσουν τα POS, η ύπαρξη των οποίων θα είναι υποχρεωτική (ή κάποιου άλλου τρόπου ηλεκτρονικής πληρωμής που θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί).

Αφορά επιχειρήσεις και κλάδους που «έχουν ροπή προς φοροδιαφυγή, χαμηλή διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών», διευκρίνισε η υφυπουργός Οικονομικών. Η υποχρεωτική δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής θα γίνει σε τρία τμήματα, έως 30 Ιουνίου εφέτος για την πρώτη ομάδα. Θα ακολουθήσει δεύτερη ομάδα που θα πρέπει να έχει συμμορφωθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2017, ενώ η τρίτη ως το τέλος του 2018.

Ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να παίρνει την απόδειξη από εκεί που κάνει τη συναλλαγή και ο τρόπος της συναλλαγής θα είναι κάτι που θα επιλέξει ο ίδιος. Εάν επιλέξει π.χ. να πληρώσει με μετρητά έναν επαγγελματία (τεχνίτη, γιατρό κτλ.) μπορεί να το κάνει, αλλά η δαπάνη του δεν θα «χτίζει» το συνολικό αφορολόγητο.

Ειδικά για ιατρικές δαπάνες, δεν θα περιλαμβάνεται ούτε στις ιατρικές δαπάνες που εκπίπτουν. Σε κάθε περίπτωση, στο νέο καθεστώς από το Καλοκαίρι (ως το τέλος Ιουνίου) οι επαγγελματίες θα είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής, κατά συνέχεια ο πολίτης που επιθυμεί να τους καταβάλει οποιοδήποτε ποσό ηλεκτρονικά, θα μπορεί να το πράξει.

Το θέμα της επάρκειας εξοπλισμού και POS για να τα διαθέτουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις αναμένεται να καλυφθεί και από άλλες επιχειρήσεις πέραν των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων, που ήδη διαθέτουν στην αγορά τέτοια προϊόντα και υπηρεσίες.

Το ύψος της προμήθειας των τραπεζών, κατά την κ.Παπανάτσιου, θα λυθεί και αυτό με την αύξηση του όγκου των συναλλαγών, που θα οδηγήσει στη μείωσή τους. Υπάρχει ένα θέμα με του επαγγελματίες που είχαν «γραφτεί» στα POS το προηγούμενο διάστημα, καθώς έχουν μεγαλύτερη προμήθεια, αλλά γίνονται προσπάθειες από την κυβέρνηση να εξομοιωθούν.

Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση πλαστικού χρήματος

Από το «χτίσιμο» του αφορολόγητου αποκλειστικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές εξαιρούνται οι πολίτες άνω των 70 ετών, που αρκεί να έχουν τις απλές αποδείξεις, αλλά φυσικά αυτό δεν τους εμποδίζει να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα, όπως τόνισε η κ.Παπανάτσιου.

Άλλες κατηγορίες που απαλλάσσονται είναι:

δημόσιοι λειτουργοί που εργάζονται στο εξωτερικό
ανήλικοι που υποχρεούνται στην υποβολή δήλωσης και φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών-συνταξιούχων (εκ του νόμου δεν επιτρέπεται να έχουν κάρτα)
κάτοικοι χωριών με πληθυσμό ως 500 κατοίκους
κάτοικοι μη τουριστικών νησιών με πληθυσμό ως 3.100 κατοίκους
όσοι δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία
όσοι έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου που δεν υπερβαίνει το τεκμαρτό των 9.500 ευρώ
οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για τη διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος
οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
όσοι υπηρετούν στρατιωτική θητεία και
οι νοσηλευόμενοι για μακρό χρονικό διάστημα

Έρχεται και η λοταρία

Θα ακολουθήσεις μία ακόμη ΚΥΑ η οποία μεταξύ άλλων αφορά και τη λοταρία, μέσω της οποίας θα μοιράζονται, με διάφορες μορφές, 12 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο σε όσους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα. Σε αυτή τη διαδικασία θα μπουν και οι αποδείξεις από συναλλαγές με πλαστικό χρήμα που έχουν γίνει ως τώρα.

Το θεωρητικό σύστημα έχει ήδη καταρτιστεί και τώρα διαμορφώνεται το τεχνικό κομμάτι. Ο πολίτης μόλις κάνει τη συναλλαγή, αν κερδίσει θα έχει τη δυνατότητα επιπλέον αγορών, όπως ανέφερε, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις θα γίνεται εβδομαδιαία ή μηνιαία. Τα δώρα αυτά θα δίνονται ως δυνατότητα αγορών για να ενισχυθεί η κατανάλωση.

Η σχετική απόφαση θα πρέπει να έχει εκδοθεί ως το τέλος Μαρτίου, υπογράμμισε η υφυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα