Κυβέρνητική «μάχη» με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης- Τελεσίγραφο από τους δανειστές

12:03 24/1/2017 - Πηγή: iPop

Αγώνα δρόμου για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έχει εξαπολύσει η Κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή από την πλευρά τους οι δανειστές έστειλαν τελεσίγραφο με μέτρα στην Αθήνα τονίζοντας, πως η ψήφιση τους είναι προϋπόθεση για την επιστροφή τους με στόχο για την επανέναρξη της αξιολόγησης.

Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη οι Θεσμοί δείχνουν τις προθέσεις τους και παράλληλα διαμηνύουν στην Κυβέρνηση, πως αν επιθυμεί την επιστροφή τους θα πρέπει να νομοθετεί

και μάλιστα άμεσα μέτρα με τα οποία θα διασφαλίζονται οι στόχοι για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ:

Η συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται με φόντο την δεύτερη αξιολόγηση και τις προσπάθειες που γίνονται για το κλείσιμό της, με τους Θεσμούς να έχουν στα χέρια τους την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Παράλληλα, αξίζει να τονίσουμε, πω ςμετά από απόφαση του ESM, τίθενται σε ισχύ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ παίρνει τον δρόμο προς την Εισαγγελία.

Λίγες μόνο ώρες μετά από την επιστολή του Τσακαλώτου οι δανειστές στέλνουν το δικό τους τελεσίγραφο στο οποίο διατυπώνουν τη σκληρή στάση που επιθυμούν να κρατήσουν.

Τι αναφέρει η επιστολή του ΥΠΟΙΚ;

Τονίζουμε, πως σ΄αυτή δεν περιγράφονται μέτρα και πως στην ουσία ο αρμόδιος Υπουργός ζητά την συνδρομή του επικεφαλής του Eurogroup έτσι ώστε να ξεκινήσει εκ νέου η διαπραγμάτευση.

Ποια είναι, όμως, τα δύο σενάρια που επεξεργάζεται η ελληνική Κυβέρνηση;

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν, πως τα σενάρια τα οποία επεξεργάζεται ο Τσακαλώτος πριν αναχωρήσει για Βρυξέλλες είναι δύο.

Το πρώτο σενάριο το οποίο μάλιστα αναμένεται να έχει και το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος προβλέπει μείωση του αφορολογήτου στα 7.200 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2018. Αν αυτό συμβεί, θα κλείσει το κενό του 2018 ύψους 370 εκατ. ευρώ και παράλληλα αναμένεται πως θα επιτευχθεί και ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά από το 2018.

Βέβαια, το δεύτερο σενάριο, το οποίο όμως δείχνει να έχει αντιδράσεις από την πλευρά των Θεσμών, εστιάζει στον μηχανισμό αυξημένων δημοσιονομικών εγγυήσεων που αντικαθιστά τον «κόφτη» από το 2018. Η Κυβέρνηση με τον εν λόγω μηχανισμό εντάσσει και τις φορολογικές δαπάνες, τη μείωση δηλαδή του αφορολόγητου όταν υπάρξει απόκλιση από τον στόχο του πλεονάσματος. Ο νέος μηχανισμός προσφέρεται ως εγγύηση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πλην όμως, σύμφωνα με την Ελληνική κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

Δηλώσεις από τον κ.Μαντά:

Ο κ. Μαντάς, μιλώντας στο Πρακτορείο fm, δήλωσε πως η χθεσινή απόφαση του ESM αποδεικνύει, ότι δεν υπήρξε καμία μονομερής ενέργεια από την πλευρά της Κυβέρνησης και στρέφει τα πυρά του κατά της ΝΔ λέγοντας «μένει διπλά εκτεθειμένη, διότι δεν ψήφισε ούτε το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους κι επίσης ενώ έλεγε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν είναι και τίποτα ιδιαίτερο, στη συνέχεια σήκωσε πάρα πολύ το θέμα της ανάσχεσης, αναστολής της εφαρμογής αυτών των μέτρων».

«Δίνουμε μία μάχη εν όψει του κλεισίματος της β’ αξιολόγησης και δε μπορούμε μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη διαδικασία να έχουμε πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες στην ουσία παρακαλάνε από το πρωί μέχρι το βράδυ να αποτύχει αυτή η διαπραγμάτευση και να οδηγηθούμε δήθεν σε εκλογές, που δήθεν θα δώσουν μία ευθύνη στις δυνάμεις της σοβαρότητας και της αξιοπιστίας, οι οποίες θα τελειώσουν την αξιολόγηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής του προσθέτοντας:

Πρέπει να συγκεντρωθούμε στη μάχη, να εξασφαλίσουμε όσο περισσότερες συμμαχίες, ώστε να βγούμε από αυτή τη διαδικασία με έναν συμβιβασμό με θετικό πρόσημο». Εκτίμησε ότι «είναι εφικτό και το θέμα του δημοσιονομικού κενού, που λέγεται για το 2018 να προσεγγιστεί προς το κλείσιμο, όπως και τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων

photo:Alexandros Michailidis / SOOC

The post Κυβέρνητική «μάχη» με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης- Τελεσίγραφο από τους δανειστές appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα