Κάννες: Στον Κεν Λόουτς για το Daniel Black ο Χρυσός Φοίνικας – Όλοι οι νικητές (ΕΙΚΟΝΕΣ)

00:43 23/5/2016 - Πηγή: Aixmi

Με εκπλήξεις η απονομή των βραβείων του 69ου Φεστιβάλ των Καννών. Δεν έλαβαν βραβείο τα φαβορί, Μάρεν Άντε και Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Ο Χρυσός Φοίνικας, το βραβείο για την καλύτερη ταινία, του 69ο κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών δόθηκε στην ταινία «Daniel Blake» του Βρετανού Κεν Λόουτς.

Το βραβείο σκηνοθεσίας Φεστιβάλ δόθηκε από κοινού στον Ρουμάνο Κριστιάν Μουνγκίου για την ταινία «Bacalaureat» και στον Γάλλο Ολιβιέ Ασαγιάς για την ταινία «Personal shopper».

Ο Κριστιάν Μουνγκίου παρουσιάζει με ιδιαίτερα οξύ τρόπο τους

συμβιβασμούς και τη διαφθορά μέσα στη ρουμανική κοινωνία, ενώ ο Ασαγιάς αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, της Μορίν, η οποία ελπίζει να επικοινωνήσει με το πνεύμα του δίδυμου αδελφού της που πέθανε πριν από λίγους μήνες.

«Είναι πάντα δύσκολο να πάρεις μια σωστή απόφαση. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου που μου έδειξε τον προσανατολισμό στη ζωή», είπε ο Κριστιάν Μουνγκίου, ο εμβληματικός σκηνοθέτης του ρουμανικού κινηματογράφου, μιλώντας στα αγγλικά και γαλλικά.

Από την πλευρά, του ο Ολιβιέ Ασαγιάς δήλωσε ότι οι Κάννες «του έχουν δώσει πολλά πράγματα». Αυτό το βραβείο σκηνοθεσίας «είναι το ωραιότερο βραβείο, το οποίο μοιράζομαι με έναν κινηματογραφιστή που θαυμάζω. Η σκηνοθεσία είναι κάτι που επινοείται συλλογικά, αλλά έχω την εντύπωση πως δημιούργησα μια ομάδα και το βραβείο αυτό της ανήκει συλλογικά», πρόσθεσε.

Το Μεγάλο βραβείο -Grand Prix- για την πιο πρωτότυπη ταινία κατέκτησε η ταινία «Juste la fin du monde», του 27χρονου Καναδού Ξαβιέ Ντολάν.

Το βραβείο ανδρικού ρόλου δόθηκε στον Ιρανό Σαχάμπ Χοσεϊνί για την ερμηνεία του στην ταινία «Le Client» του Ασγάρ Φαρχαντί.

Το βραβείο γυναικείου ρόλου κατέκτησε η Φιλιππινέζα Ζακλίν Ζοζέ για την ερμηνεία της στην ταινία του Μπριγιάντε Μεντόσα «Ma’Rosa».

Keywords
Τυχαία Θέματα