Διεθνής Αμνηστία: Οι Τούρκοι φυλάκισαν τους Σύρους που επαναπροώθησε η Ελλάδα

21:52 22/5/2016 - Πηγή: Aixmi

Σε επείγουσα δράση καλεί τα μέλη, τους υποστηρικτές και τους πολίτες στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στην Ευρώπη, η Διεθνής Αμνηστία, ώστε οι τουρκικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τους 12 Σύρους πρόσφυγες -ανάμεσά τους και 4 παιδιά- που κρατούνται «αυθαίρετα» στο προσφυγικό κέντρο

Düziçi από τις 27 Απριλίου, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της .

Πρόκειται για ορισμένους από τους πρώτους Σύρους που επέστρεψαν οικειοθελώς από την Ελλάδα στην Τουρκία μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε στους τέσσερις από τους οκτώ ενήλικες, οι οποίοι εξήγησαν ότι οι αξιωματούχοι του κέντρου τούς πήραν συνέντευξη τρεις φορές. Τους είπαν ότι θα παρέμεναν στο κέντρο για τουλάχιστον τρεις μήνες καθώς εκκρεμούσε η απόφαση για την υπόθεσή τους από τις αρχές στην Άγκυρα. Όταν ρώτησαν εάν μπορούν να φύγουν νωρίτερα, τους είπαν ότι θα μπορούσαν να τους μεταφέρουν στα σύνορα μέσα στις επόμενες μέρες εάν υπέγραφαν ένα έγγραφο για οικειοθελή επιστροφή στη Συρία.

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει κάλεσμα προς τη Γενική Διεύθυνση για τη Διαχείριση της Μετανάστευσης στην Τουρκία, ζητώντας από τις τουρκικές αρχές: να αφήσουν αμέσως ελεύθερους τους 12 Σύρους πρόσφυγες και να τους εγγυηθούν καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Τουρκία, σύμφωνα με το Άρθρο 91 του Νόμου περί Αλλοδαπών και Διεθνούς Προστασίας και να διασφαλίσουν ότι όσοι βρίσκονται υπό κράτηση στο κέντρο Düziçi θα έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και σε δικηγόρους.

Οι Σύροι πρόσφυγες δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι δεν τους εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους κρατούνται, για πόσο καιρό θα παρέμεναν υπό κράτηση ή πώς θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν νομικά αυτήν την κράτηση. Έχει καταγραφεί η άρνηση πρόσβασης ενός δικηγόρου που αντιπροσωπεύει έναν από τους πρόσφυγες στον πελάτη του. Μερικά μάλιστα από τα μέλη της ομάδας αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας για τα οποία δεν λαμβάνουν κατάλληλη αγωγή.

Όταν η Διεθνής Αμνηστία επικοινώνησε με τις αρχές στις 16 Μαΐου, δήλωσαν ότι οι 12 πρόσφυγες θα αφήνονταν ελεύθεροι και θα τους χορηγούνταν καθεστώς προσωρινής προστασίας σύμφωνα με τον Νόμο της Τουρκίας περί Αλλοδαπών και Διεθνούς Προστασίας «την επόμενη εβδομάδα».

Η Διεθνής Αμνηστία είχε νωρίτερα καταγράψει πρόσφυγες που κρατούνταν στον καταυλισμό Düziçi,οι οποίοι είχαν στερηθεί την πρόσβαση στους δικηγόρους τους.

Οι τουρκικές αρχές δεν θεωρούν το κέντρο Düziçi ως ένα κέντρο κράτησης, αλλά ως ένα κέντρο φιλοξενίας. Κατά τη διάρκεια της έρευνας που διενεργήθηκε και δημοσιεύτηκε στην έκθεση «Τουρκία: ο «θυρωρός» της Ευρώπης και οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», οι αρχές δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία πως οι άνθρωποι που φιλοξενούνταν εκείνη την περίοδο στον εν λόγω καταυλισμό ήταν «άστεγοι ή επαίτες».

Keywords
Τυχαία Θέματα