Ιστορικό δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για τους γάμους ομοφυλοφίλων

09:51 22/5/2015 - Πηγή: Aixmi

Η Ιρλανδία ενδέχεται να γίνει η πρώτη χώρα που θα εγκρίνει την ισότητα των γάμων μέσα από τη λαϊκή ετυμηγορία, καθώς σήμερα διεξάγεται δημοψήφισμα για τους γάμους των ομοφυλοφίλων. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα επικρατήσει το «ναι».

Υπέρ της συνταγματικής αλλαγής που νομιμοποιεί τους γάμους των ομοφυλοφίλων έχουν ταχθεί οι περισσότεροι από τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας, ακόμη κι εκείνοι που είναι πιστοί καθολικοί. Εναντίον έχουν ταχθεί οι ιεράρχες της Καθολικής Εκκλησίας, αν και τα σκάνδαλα της σεξουαλικής κακοποίησης στα οποία έχουν εμπλακεί πολλοί ιερείς αναγκάζουν την Εκκλησία να κρατά χαμηλούς τόνους.

Η αντίθεση στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων παραμένει ισχυρή στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου ένας δικαστής έκρινε πρόσφατα ότι ένας χριστιανικός φούρνος που αρνήθηκε να διακοσμήσει μια τούρτα με τις λέξεις «Στηρίξτε τους γάμους των ομοφυλοφίλων» προέβη σε διάκριση.

Περισσότεροι από 3,2 εκατομμύρια Ιρλανδοί καλούνται στις κάλπες οι οποίες θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος). Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να γίνει γνωστό αύριο, Σάββατο, το απόγευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα