Η κλεψύδρα αδειάζει -Τσίπρας καλεί Λαγκάρντ, Δραγασάκης βλέπει Ντράγκι

22:49 4/5/2015 - Πηγή: Aixmi

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεφύγει από τον κλοιό της 5ης αξιολόγησης, που προβλέπει το μνημόνιο, και να διαπραγματευτεί μια συμφωνία-πακέτο μέχρι και το 2017, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πείσει τους δανειστές να το δεχτούν.

Έχοντας ως «κόκκινη γραμμή» τη μείωση των συντάξεων και την απελευθέρωση των απολύσεων -αυτά ακριβώς που απαιτούν οι «θεσμοί»– ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να διαπιστωθεί πρόοδος

στα υπόλοιπα θέματα από το Eurogroup, ώστε να επιτραπεί η εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, και να ακολουθήσει η γενικότερη συμφωνία.

Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο;
Οι ενδείξεις κάθε άλλο παρά συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ δήλωσε άγνοια, ενώ και το ΔΝΤ επιμένει να ολοκληρωθεί πρώτα η τρέχουσα αξιολόγηση, βάζοντας το μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης.

Και η κυβέρνηση τι κάνει;
Πρώτον, προσπαθεί να «ημερέψει» το ΔΝΤ. Το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στην Κριστίν Λαγκάρντ σε αυτό κατέτεινε.

Δεύτερον, ζητάει από τον Μάριο Ντράγκι να χαλαρώσει τη θηλειά. Ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πηγαίνουν να τον συναντήσουν αύριο στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Φραγκφούρτη. Και, βέβαια, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στην αποστολή δε μετέχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, που αποτελεί «κόκκινο πανί» και για τον Ντράγκι.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν από τη Φραγκφούρτη, πάντως, επιμένουν ότι ο Ντράγκι δεν θα υποχωρήσει. Βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και θα σφίξει όσο περισσότερο μπορεί το σχοινί, ώστε να αναγκαστεί να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση…

Keywords
Τυχαία Θέματα