Η κυβέρνηση μιλά για πρόοδο και οι δανειστές για χάσμα

18:00 4/5/2015 - Πηγή: Aixmi

Αισιόδοξος ότι βαδίζουμε προς συνολική συμφωνία με τους δανειστές έως το τέλος Ιουνίου, εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κάνοντας λόγο για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, η οποία -όπως είπε- πρέπει να αξιολογηθεί από το Eurogroup, έτσι ώστε να αποδεσμευτούν χρήματα προς τη χώρα.

Ωστόσο, οι λεγόμενοι «θεσμοί», η τρόικα δηλαδή, άλλη εικόνα μεταφέρουν. Επισημαίνουν ότι υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες στο ασφαλιστικό (που

το θεωρούν «νούμερο ένα» ζήτημα) και στο εργασιακό. Με δυο λόγια -όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters- επιμένουν στη μείωση, όχι μόνο των επικουρικών αλλά και των κύριων συντάξεων- καθώς και στην απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα κάνουν πίσω σε κάποια απ΄αυτά οι δανειστές. Οι οποίοι, πάντως, ζητούν τσεκούρωμα στο ΕΚΑΣ και το εφάπαξ, ματαίωση χορήγησης της 13ης σύνταξης και, βέβαια, διακοπή κάθε συζήτησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση συνολική συμφωνία για τα επόμενα 2 χρόνια θα σημάνει νέο δάνειο περίπου 40 δισ ευρώ, το οποίο προφανώς θα δοθεί με κάποιους όρους. Θα καταφέρει να αποτρέψει η κυβέρνηση να μην είναι οι γνωστοί μνημονιακοί όροι; Αυτό είναι το ζητούμενο…

Keywords
Τυχαία Θέματα