Η εξομολόγηση του αρχηγού της Σοβιετικής Ένωσης: Μας… πείραζαν οι Έλληνες στον δρόμο

14:20 14/6/2017 - Πηγή: Aixmi

Ήταν ο… αντίστοιχος Παναγιώτης Γιαννάκης στο ρόστερ της πανίσχυρης Σοβιετικής Ένωσης.

Εκείνος που κρατούσε τη σημαία της χώρας του κατά την είσοδο των ομάδων στην τελετή έναρξης. Ο αρχηγός των Σοβιετικών και εκείνος που ηγούνταν της ομάδας εντός και εκτός αποδυτηρίων.

Μάλιστα ήταν και ένας από τους… πολλούς παίκτες που είχαν επωμιστεί το μαρκάρισμα του Νίκου Γκάλη ύστερα από εντολή του αείμνηστου Γκομέλσκι, ωστόσο είδε τον «γκάνγκστερ» να φορτώνει με 40 πόντους το καλάθι τους!

Ο λόγος για τον Βαλντεμάρας Χομίτσιους, ο οποίος γύρισε 30 χρόνια πίσω και μίλησε στο gazzetta.gr για το Eurobasket της Αθήνας!

«Πραγματικά ήταν ένα πολύ εντυπωσιακό τουρνουά. Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν φανταστική από τους Έλληνες και σίγουρα μας δυσκόλευε πολύ το έργο μας. Ο παλμός ήταν πολύ έντονος, ενώ όπου και αν βρισκόμασταν και όπου στεκόμασταν, όλοι μιλούσαν για το Eurobasket. Ήταν ένα πολύ όμορφο διάστημα, έστω και αν στο τέλος δεν συνοδεύτηκε απο το αποτέλεσμα που θέλαμε» ήταν τα πρώτα λόγια του 58χρονου Λιθουανού, ο οποίος δεν θεώρησε «σοκ» την ήττα της Σοβιετικής Ένωσης στον τελικό!

«Δεν θα έλεγα ότι ήταν σοκ η ήττα μας στον τελικό. Ούτε καν έκπληξη. Απλά τα φαβορί δεν κερδίζουν πάντα. Η ομάδα της Ελλάδας κέρδισε δίκαια το χρυσό μετάλλιο. Έπαιξε καλύτερα από εμάς στον τελικό και μπόρεσε να φτάσει στη νίκη. Μην ξεχνάτε ότι υπήρχαν και φοβεροί παίκτες, όπως ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Χριστοδούλου, ο Φασούλας οι οποίοι συνέθεταν ένα πολύ δυνατό σύνολο. Ναι, μπορεί η Σοβιετική Ένωση να ήταν το φαβορί, αλλά όπως είπα η Ελλάδα ήταν καλύτερη σε εκείνο το τουρνουά. Άλλωστε πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε δει τα φαβορί να χάνουν; Απλά η Εθνική σας ήταν καλύτερη και δίκαια κέρδισε…Έτσι είναι ο αθλητισμός και το μπάσκετ».

Ο ίδιος, μαζί με τον Μαρτσουλιόνις και τον Βάλτερς είχαν αναλάβει να περιορίσουν την δράση του Γκάλη, αλλά όπως μας είπε «ήταν πάρα πολύ καλός. Ο καλύτερος παίκτης του Eurobasket. Η αλήθεια είναι ότι ο coach Γκομέλσκι είχε αλλάξει πολλούς παίκτες πάνω του προκειμένου να τον σταματήσουν, αλλά τίποτα. Όπως και εγώ που τον είχα στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα λόγω της θέσης που έπαιζα, αλλά έβαλε πόσους; 40 πόντους; Σημείωνε καλάθι με όποιον τρόπο ήθελε, απέναντι σε πολύ πιο ψηλούς παίκτες όπως ο Τκατσένκο ή ο Παγκράσκιν. Ομως ξαναλέω. Η Ελλάδα είχε και άλλους πολύ καλούς παίκτες και δεν ξέρω ποιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα αν δεν έπαιζαν και εκείνοι καλά…»

Μάλιστα θυμήθηκε τις εξόδους του στην Αθήνα, ειδικά μία μέρα πριν από τον μεγάλο τελικό, όταν και δέχθηκε τα… πειράγματα των Ελλήνων: «Πριν από τον τελικό είχαμε βγει έξω για φαγητό μαζί με τον Σαρούνας Μαρτσουλιόνις. Τον ηγέτη μας. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στην Αθήνα περάσαμε υπέροχα. Οι Έλληνες ήταν πάρα πολύ ευγενικοί και μας βοήθησαν πάρα πολύ να έχουμε μια ευχάριστη παραμονή. Μάλιστα είχαμε μάθει και ελληνικές λέξεις για να μπορούμε να λέμε τα απαραίτητα (γέλια). Θυμάμαι, λοιπόν, ότι την παραμονή του αγώνα που είχαμε πάει για φαγητό μας πλησίασε ένα σωρό κόσμος και μας έλεγε ‘ό,τι και αν κάνετε θα σας κερδίσουμε στον τελικό. Είμαστε πρωταθλητές’. Εμείς τους χαμογελούσαμε φυσικά και τους λέγαμε ‘συγνώμη καλοί μας φίλοι, αλλά θα σας στεναχωρήσουμε…’ Τελικά, εμείς ήμασταν εκείνοι που στεναχωρηθήκαμε! Ομως το αξίζατε, πραγματικά».

Αν και δεν… παραδέχθηκε ότι τον ενοχλεί αυτή η ήττα, φρόντισε να πει ότι «ομολογώ ότι δεν έχω δει ποτέ τον τελικό. Δεν θέλω να τον δω! Γιατί θα στεναχωρηθώ πάλι. Γενικά δεν μου αρέσει να βλέπω παιχνίδια που έχουμε χάσει. Μπορεί να μην έχω δει ποτέ ξανά ήττα της ομάδας μου. Οπότε, όχι. Δεν τον έχω δει τον τελικό του ’87 και ούτε θέλω να τον δω! (γέλια)»

Τι ήταν εκείνο, όμως, που έκανε τη διαφορά στην Εθνική Ελλάδας; «Η Εθνική σας ήταν τότε σε πολύ καλή κατάσταση. Εκτός του ότι έπαιζε ωραίο μπάσκετ και είχε εξαιρετικούς παίκτες, βοήθησε πολύ και ο κόσμος στις εξέδρες. Ξέρεις θα σου πω κάτι. Πραγματικά τον χάρηκα! Ζούσε το μπάσκετ. Του άρεσε. Το αγαπούσε. Δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να φωνάζει. Κάτι που έκανε την εθνική Ελλάδας ακόμα καλύτερη, ακόμα πιο ιδιαίτερη σε αυτό το το τουρνουά. Όμως για να μην παρεξηγηθώ δεν σημαίνει ότι ήταν και ο λόγος που πήρατε το πρωτάθλημα Ευρώπης. Το αξίζατε, συνολικά».

Αμέσως μετά το τέλος του τελικού, όλοι οι Σοβιετικοί είχαν αποδεχτεί την ήττα με τον Χομίτσιους να μεταφέρει τα όσα ειπώθηκαν στα αποδυτήρια της ομάδας του: «Το πρώτο πράγμα που είπα στους συμπαίκτες μου ως αρχηγός μόλις γυρίσαμε στα αποδυτήρια ήταν ‘δεν πειράζει. Συμβαίνουν αυτά. Πάμε τώρα στην επόμενη διοργάνωση’. Όλοι συμφώνησαν μαζί μου και παρά τη στεναχώρια που επικρατούσε, παραδεχτήκαμε ότι η Ελλάδα ήταν καλύτερη. Χαιρετήσαμε τους αντιπάλους μας, τους χειροκροτήσαμε και προχωρήσαμε παρακάτω…».

Και κατέληξε στέλνοντας το δικό του «ευχαριστώ» στην Ελλάδα: «Θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες για τη φιλοξενία! Πραγματικά είχαμε περάσει πολύ καλά ασχέτως αποτελέσματος. Στην απονομή μας χειροκρότησαν θερμά αν και δεν ξέρω αν θα έκαναν το ίδιο αν ήμασταν εκείνοι που θα είχαμε κερδίσει (γέλια). Πραγματικά ήταν ένα πολύ όμορφο 10ήμερο...»

Πηγή: gazzetta.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα