Γιούνκερ: Δεν θα προκύψει λύση σήμερα – Πρέπει να αποφευχθεί ένα Grexit

10:42 7/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Για το ελληνικό ζήτημα μίλησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την επικράτηση του «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής

«Θα μιλήσω για το ελληνικό ζήτημα εδώ, που είναι ο χώρος της δημοκρατίας. Ο ρόλος της Κομισιόν είναι πολλές φορές αντικείμενο επικρίσεων σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

δεν είναι χάρτινος τίγρης και ο πρόεδρός του δεν είναι λακές κανενός, το κοινοβούλιο ασχολείται με τα θέματα της Ευρώπης» ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου της Κομισιόν.

«Σεβόμαστε τη βούληση του ελληνικού λαού», είπε, εκφράζοντας ωστόσο την άποψη ότι το ερώτημα που τέθηκε στους ψηφοφόρους δεν ήταν το σωστό, καθώς αφορούσε ένα κείμενο που είχε ήδη αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις.

«Τι ερώτημα τέθηκε, μπορείτε να μου πείτε εσείς; Είπαν «Όχι» σε ένα κείμενο που είχε αποσυρθεί. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήξερε ότι το κείμενο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» είπε και ανέφερε ότι θα καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να του εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Παρ όλα αυτά, ο κ. Γιούνκερ ζήτησε να μπεί σε δεύτερη μοίρα «το δικό μας εγώ και το δικό μου εγώ» και τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη.

«Το αίτημά μου και η βούλησή μου είναι να αποφευχθεί ένα Grexit. Είμαι κατά ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Υπάρχουν κάποιοι όμως που είναι υπέρ. Κανείς δεν μπορεί να θέλει να πετάξουμε την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τις δύο πλευρές να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου, χωρίς να αποφύγει ωστόσο να ασκήσει κριτική στο γεγονός ότι η ελληνική ομάδα αποσύρθηκε ενώ οι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη.

«Λυπάμαι, που αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία από τις διαπραγματεύσεις. Αυτό δεν γίνεται, διαπραγματεύεσαι μέχρι τέλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε να σταματήσουν οι «ρητορικές κορόνες» και να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης.

«Η Ευρώπη είναι η συνεχής προσπάθεια για συμβιβαστικές λύσεις και αυτό είναι το καθήκον της» σημείωσε.

Εκτίμησε ωστόσο ότι «η λύση δεν θα προκύψει σήμερα αλλιώς θα ήταν μια υπεραπλουστευμένη λύση».

«Το μπαλάκι είναι στην πλευρά της Ελλάδας», κατέληξε.

Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δηλώσεις Βαρουφάκη λέγοντας: «Δεν δέχομαι να αποκαλούνται τρομοκράτες από την ελληνική κυβέρνηση οι συνάδελφοί μου».

Keywords
Τυχαία Θέματα