«Φωτιά» στο τηλέφωνο του Τραμπ – Τι είπε με Πούτιν, Μέρκελ, Ολάντ

12:18 29/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών είχε χθες ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με ηγέτες όπως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Κατά την πρώτη τηλεφωνικής τους συνομιλία Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν να επιδιώξουν έναν «πραγματικό συντονισμό» κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ενώ η σχέση τους θα είναι»ίσος προς ίσον», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Όσον αφορά στους ηγέτες της

ΕΕ, η Άνγκελα Μέρκελ όπως και ο Ντόναλντ Τραμπ «υπογράμμισαν τη θεμελιώδη σημασία του ΝΑΤΟ», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος και η καγκελάριος συμφωνούν στην αναγνώριση της θεμελιώδους σημασίας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο μίας ευρύτερης διατλαντικής σχέσης και του ρόλου του στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας της βορειοατλαντικής μας κοινότητας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Επιπλέον, συμφώνησαν τα βάρη της συλλογικής ασφάλειας να κατανέμονται δίκαια ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας. Επιπροσθέτως, μίλησαν για θέματα όπως η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική, οι σχέσεις με τη Ρωσία και η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία του στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ η Μέρκελ κάλεσε τον Τραμπ στην G20 του Αμβρούργου τον Ιούλιο, ενώ ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τη Γεραμανίδα καγκελάριο στην Ουάσινγκτον σύμφωνα με ανακοίνωση του Γερμανού εκπροσώπου όπως συμφωνήθηκε με τον Λευκό Οίκο.

Ακολούθησε η επικοινωνία Τραμπ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επεσήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του πως «η απομόνωση είναι αδιέξοδη», προειδοποιώντας τον ότι ο προστατευτισμός συνοδεύεται από σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες.

Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ατλαντική Συμμαχία είναι απαραίτητη και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ενισχυθεί σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του τομέα της Αμυνας. Επιπλέον, προειδοποίησε τον Τραμπ ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση στη Συρία χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα