Στο πλευρό της Ελλάδας οι «7» του Νότου

11:13 29/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Τη στήριξή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι ηγέτες των χωρών του Νότυ στη μίνι σύνοδο που διοργανώθηκε στη Λισσαβώνα με το «παρών» από Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα.

Η ελληνική πλευρά εκφράζει την ικανοποίηση της για τα αποτελέσματα καθώς στη Διακήρυξη της Λισσαβώνας διατυπώνεται

με σαφήνεια η στήριξη των επτά χωρών στην Ελλάδα στην «έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών και θεσμικών αξιών, προς όφελος του συνόλου της Ευρώπης».

Πηγές της κυβέρνησης, που επικαλείτο το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επισήμαιναν επ’ αυτού το γεγονός ότι για πρώτη φορά οικονομικό πρόγραμμα κράτους-μέλους συνδέεται με την έννοια της δημοκρατίας και των συνταγματικών αξιών.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές δηλώνουν ικανοποίηση για το γεγονός ότι στη Διακήρυξη περιλαμβάνεται όλη η ελληνική ατζέντα στο ζήτημα του ασύλου, με την αποστολή στελεχών frontex και EASO, εντατικοποίηση της μετεγκατάστασης, αναθεώρηση του Δουβλίνου με διαμοιρασμό των βαρών μεταξύ όλων.

Οι επτά χώρες επαναβεβαιώνουν τη στήριξη τους στις εξελισσόμενες συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπενθυμίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της Ένωσης μετά τη λύση.

Με τη Διακήρυξη της Λισαβόνας, και σε συνέχεια της υιοθέτησης της Διακήρυξης των Αθηνών, οι ηγέτες επιβεβαιώνουν «τον στόχο τους για βελτίωση της συνεργασίας τους και της συμβολής τους σε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση». «Πιστεύουμε ότι σε έναν κόσμο αυξημένης αβεβαιότητας και αστάθειας, θα είμαστε πιο δυνατοί με την κοινή μας δράση. Η αποδυνάμωση της Ευρώπης δεν είναι επιλογή», σημειώνουν.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη ως σύνολο έχει ανάγκη τον ευρωπαϊκό Νότο και ευχαρίστησε για τη στήριξη που έλαβε και που αφορά στην Ελλάδα, στις προσπάθειες της, όπως τόνισε, «να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με σεβασμό στους κανόνες και τις αξίες που απορρέουν από τις δημοκρατικές αρχές και το Σύνταγμα της χώρας». Υπογράμμισε ότι «το μήνυμα της αλληλεγγύης μεταξύ μας είναι ένα μήνυμα που απομονώνει όσους έχουν είτε παράλογες απαιτήσεις ή επιδιώξεις που στο βάθος θα έλεγα ότι μπορεί να αποβλέπουν και σε διαιρέσεις και σε διασπάσεις».

«Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η Ευρώπη είναι ενότητα και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος των λαών μας», σημείωσε και προσέθεσε πως η στήριξη του ευρωπαϊκού Νότου, αν και άργησε, είναι παρούσα και θα έχει μέλλον και προοπτική». Γιατί, όπως τόνισε, ο ευρωπαϊκός Νότος δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης. «Αντίθετα», τόνισε:

-«η ΕΕ στο σύνολο της έχει ανάγκη τον ευρωπαϊκο Νότο προκειμένου να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή της, την ενότητα της και να ξαναβρεί το κοινωνικό της πρόσημο».

-«Η Ευρώπη έχει ανάγκη τον ευρωπαϊκό Νότο προκειμένου να προχωρήσει σε μια αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης μέσα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αξιών».

– «Η Ευρώπη έχει ανάγκη τον ευρωπαϊκό Νότο για να ενισχύσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα