Έξι τρόποι για υγιεινό μπάρμπεκιου

03:00 5/8/2012 - Πηγή: Aixmi

Όλοι αγαπούν ένα καλό μπάρμπεκιου, αλλά οι έρευνες έχουν δείξει ότι το ψήσιμο κρεάτων στην σχάρα σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών (ετεροκυκλικών αμινών και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων ή HCAs) και μάλιστα σε αρκετά υψηλή ποσότητα.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ κρέας, ψητό, στην σχάρα ή τηγανισμένο, σε τακτική βάση έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο στο πάγκρεας. Ο μεγαλύτερος χρόνος ψησίματος μπορεί να αυξήσει επίσης τον κίνδυνο για καρκίνο στομάχου, πνεύμονα και μαστού.

Αλλά

δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τα μπέργκερ σας τόσο γρήγορα. Διαβάστε πώς να κάνετε το ψήσιμο πιο ασφαλές, ακολουθώντας 6 απλές συμβουλές.

Χρησιμοποιήστε μαρινάδα

Μελέτη του 2008 έδειξε ότι οι πικάντικες μαρινάδες μπορούν να μειώσουν τον σχηματισμό των παραπάνω καρκινογόνων ουσιών, γι’ αυτό να μην φοβάστε να πασπαλίζετε το κρέας σας με κόκκινο πιπέρι.

Ορισμένα μπαχαρικά συσκευάζονται με αντιοξειδωτικά με αποτέλσμα να συμβάλουν στην εξάλειψη των «κακών» ουσιών κατά τη διαδικασία του ψησίματος. Μια μελέτη έδειξε ότι η προσθήκη μπαχαρικών, όπως το θυμάρι, το φασκόμηλο και το σκόρδο, μπορεί να μειώσει την ποσότητα των συνολικών HCAs κατά 60%.

Το δενδρολίβανο είναι εξίσου σημαντικό. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις των εκχυλισμάτων δενδρολίβανου μπορούν να μειώσουν τους HCAs κατά 90% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Προσθήκη αλκοόλ

Την επόμενη φορά, μην ξεχάσετε μπύρα και κρασί… για την μαρινάδα σας. Γνωρίζουμε ότι το κόκκινο κρασί είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και αυτό μεταφέρεται στις μαρινάδες.

Το μαριναρισμένο, για έξι ώρες, βοδινό μοσχάρι με κόκκινο κρασί πριν ψηθεί στην σχάρα εμφανίζει μειωμένη ποσότητα των καρκινογόνων ουσιών και μάλιστα κατά 40% λιγότερο σε σχέση με το βοδινό κρέας που δεν έχει μαριναρισθεί, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Πόρτο στην Πορτογαλία.

Η ίδια μελέτη βρήκε παρόμοια θετικά αποτελέσματα με την χρήση της μπύρας και οι συμμετέχοντες έδωσαν πολύ καλή βαθμολογία στη  ποιότητα του μαριναρισμένου με μπύρα βοδινού κρέατος.

Χαμηλώστε την ταχύτητα

Το μπράβο δεν θα πρέπει να είναι στο λεξιλόγιό σας εάν προσπαθείτε να μειώσετε τις καρκινογόνες ουσίες. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες οδηγούν σε αύξηση HCAs.

Αφήστε κάποιο επιπλέο χρονικό διάστημα και προσπαθήστε να μαγειρέψετε το κρέας σας κάτω από 180 βαθμούς, η οποία είναι η θερμοκρασία που οι HCAs αρχίζουν να σχηματίζονται.

Λαχανικά στο γκριλ

Τα ψητά λαχανικά προσφέρουν την ίδια γεύση όταν ψήνονται στην σχάρα, αλλά δεν παράγουν κατά το ψήσιμο καρκινογόνες ουσίες όπως τα αντίστοιχα κρεατικά. Τα μπέργκερ μανιταριών Portobello είναι μια σπουδαία που ευνοέι πολύ την καρδιακή λειτουργία. Ωστόσο, εάν επιθυμείτε ψητά κρέατα, φτιάξτε κεμπάπ. Χρησιμοποιώντας μισό κιμά, μισό λαχανικά γίνεται πιο υγιεινό και μειώνονται οι HCAs.

Το περισσότερο γίνεται λιγότερο όταν

Keywords
Τυχαία Θέματα