Δημιουργική Ρητότητα

01:20 11/3/2015 - Πηγή: Aixmi

Από αυτή τη φιλόξενη ιστοσελίδα το 2012 είχα γράψει το άρθρο κυρίως για να επικοινωνήσω τη μεγάλη επιτυχία του τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ στο μαθηματικό διαγωνισμό SEEMOUS 2012.

Με τούτο εδώ το άρθρο θα ήθελα να ενημερώσω και πάλι τη φετινή ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία του τμήματος. Νομίζω ότι οι μέρες που ζούμε πάλι ως Έλληνες είναι ζοφερές και κάποια γεγονότα όπως αυτό μας δίνουν μια ουσιαστική πνοή περηφάνειας και αξιοπρέπειας.

Είναι γνωστή η ρητότητα της θέσης του τμήματος Μαθηματικών ως προς τους θεσμούς της αριστείας,

που δυστυχώς βρέθηκε στο στόχαστρο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας τελευταία. Το τμήμα έχει δημιουργήσει επιτροπή μελών του που σκοπό έχει τη συμμετοχή του σε παγκόσμιους διαγωνισμούς της επιστήμης των Μαθηματικών. Με αυτόν το ρητό τρόπο κάθε χρόνο δημιουργούνται ομάδες φοιτητών που διακρίνονται στις προπτυχιακές τους σπουδές, αλλά και όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν, τις οποίες αναλαμβάνουν να προετοιμάσουν κατάλληλοι για το σκοπό αυτό συνάδελφοι, που μπορεί να είναι μέλη ΔΕΠ, αλλά και πρώην βραβευθέντες μεταπτυχιακοί φοιτητές. Ειδικά οι τελευταίοι είναι τα φωτεινά παραδείγματα και δρουν καταλυτικά.

Όπως όλοι γνωρίζουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν εγγυάται ότι όσοι είναι φοιτητές του τμήματος έχουν επιλέξει τα Μαθηματικά ρητά και κατηγορηματικά. Όμως κάθε χρόνο υπάρχει ένας αριθμός φοιτητών, οι οποίοι, όπως έχει πει ο μεγάλος Μαθηματικός Yuri Manin , έχουν επιλεγεί από τα Μαθηματικά. Το τμήμα προσπαθεί αυτοί οι χαρισματικοί φοιτητές να μη χαθούν, αλλά να τους προτρέψει για περισσότερη γνώση, να τους φέρει σε επαφή με άλλους όμοιους και να τους δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να δοκιμαστούν στο στίβο της άμιλλας σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, η ύπαρξη αυτών των ομάδων, καθώς και η αξιοπρεπέστατη παρουσία τους σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς αποτελεί ένα θύλακα ελπίδας, ανάτασης και παραδειγματισμού για τους υπόλοιπους, που παρακινούνται σε καλύτερες επιλογές για τις σπουδές τους και την ανέλιξη τους.
Με πολλή χαρά σας παρουσιάζω του φετινούς βραβευμένους:
1)Κωνσταντίνος Τσίνας, χρυσό μετάλλιο 2) Φαίδωνας Ανδριόπουλος, χρυσό μετάλλιο 3) Χάρης Τσαμπασίδης, χρυσό μετάλλιο
4) Κώστας Ψαρομήλιγκος, χρυσό μετάλλιο 5) Μιχάλης Σαράντης, αργυρό μετάλλιο
Τα παραπάνω αποτελέσματα φέρουν το τμήμα Μαθηματικών πρώτο ανάμεσα σε όλα τα τμήματα που συμμετείχαν και λαμβάνοντας υπόψη το χρυσό μετάλλιο του
Α. Σκιαδόπουλου από το ΕΜΠ
φέρουν την Ελλάδα πρώτη χώρα στο διαγωνισμό.
Συμμετοχή υπήρξε και από άλλα αντίστοιχα τμήματα της χώρας, τα οποία επίσης πέτυχαν διακρίσεις. Για αυτά δεν έχω επαρκή στοιχεία να αναφέρω. Είναι σαφές ότι συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους.
Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στον συνοδό της ομάδας κ. Σιλλουάνο Μπραζίτικο, πτυχιούχο του τμήματος μας, νικητή μαθητικών και φοιτητικών διαγωνισμών στα μαθηματικά και υποψήφιο διδάκτορα του μεταπτυχιακού μας προγράμματος, για την ουσιαστική συμπαράσταση στα μέλη της ομάδας.
Η επισυναπτόμενη φωτογραφία μας κάνει περήφανους.

Όπως είχα γράψει και στο προηγούμενο άρθρο η όλη διαδικασία γίνεται με ανιδιοτελή προσφορά των μελών του τμήματος σε ακόμα χειρότερες συνθήκες από το 2012, αφού μέσα σε τρία χρόνια αφυπηρέτησαν τουλάχιστον 20 μέλη και έχει προσληφθεί ένας από τους ήδη εκλεγέντες. Αυτό συνεπάγεται υπερφόρτωση διδακτικών και διοικητικών καθηκόντων πέραν των ερευνητικών απαιτήσεων, που είναι περισσότερο ατομικές επιλογές, αλλά απαραίτητες για την ανέλιξη κάθε μέλους. Δεν υποστηρίζω ότι το τμήμα Μαθηματικών μονοπωλεί την υπέρβαση των δυσκολιών, αλλά είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τμήματος, του οποίου τα μέλη δεν έχουν άλλη επαγγελματική ενασχόληση, που συνεπάγεται και άλλη πηγή εισοδημάτων. Τα παραπάνω τα αναφέρω για αυτούς που στηριζόμενοι σε μεμονωμένες περιπτώσεις κατηγορούν συλλήβδην τα Πανεπιστήμια, δηλ. τους ανθρώπους που τα λειτουργούν.

ΥΓ. Οι λεπτομέρειες που αναφέρονται οφείλονται σε πληροφόρηση που είχα από τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Αριστείδη Κοντογεώργη μέλος της σχετικής επιτροπής του τμήματος και τον οποίο ευχαριστώ θερμά.

Keywords
Τυχαία Θέματα