Δικαστήριο «μπλόκαρε» τα σχέδια Τραμπ – Χάος στα αεροδρόμια

16:14 29/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Τα σχέδια του νέου Πλαντητάρχη να απελάσει τους κατόχους βίζας ανατρέπει δικαστική απόφαση από δικαστήριο του Μπρούκλιν.

Η απόφαση αυτή έχει ισχύ σε σε όλη τη χώρα και προβλέπει πως απαγορεύεται να απελαθούν πρόσφυγες που είναι κάτοχοι βίζας. Η δικαστική αυτή απόφαση ήρθε λίγες ώρες μετά τις αγωγές που έκαναν ομάδες προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επίσης, μπλόκοστο διάταγμα του Τραμπ βάζει και εντολή από δικαστήριο στη Βιρτζίνια που απαγορεύει την αφαίρεση περίπου 60 νόμιμων

αδειών παραγωγής από ανθρώπους που κρατήθηκαν στο αεροδρόμιο Dulles.

Όσον αφορά στον Λευκό Οίκο, έγινε γνωστό ότι οι κάτοχοι πράσινης κάρτας, ενός εγγράφου που τους καθιστά νόμιμους κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, θα πρέπει να υποβληθούν σε επιπρόσθετους ελέγχους πριν να μπορούν να επιστρέφουν στις ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας δήλωσε ότι το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ στους πολίτες επτά κατά πλειοψηφία μουσουλμανικών κρατών αφορά και τους κατόχους πράσινης κάρτας: «Θα απαγορεύεται (σ.σ. η είσοδος και) στους κατόχους πράσινης κάρτας» είπε χαρακτηριστικά για να έρθει λίγο αργότερα διευκρίνιση από την αμερικανική προεδρία σύμφωνα με την οποία οι κάτοχοι πράσινης κάρτας εκτός ΗΠΑ που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα αυτή θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια αμερικανική πρεσβεία ή προξενείο και να υποβληθούν σε επιπρόσθετο έλεγχο.

Στο μεταξύ έχει προκληθεί χάος στα αμερικανικά αεροδρόμια καθώς οι Αρχές δεν ξέρουν σε ποιους πρόσφυγες να επιτρέψουν την είσοδο και ποιους να απελάσουν. Δύο Ιρακινοί που εργάζονταν για την αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ κρατούνταν στο JFK της Νέας Υόρκης. Ο ένας από αυτούς αφέθηκε ελεύθερος ενώ στο αεροδρόμιο αυτό κρατούνται ακόμη 11 άτομα.

Επίσης, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών, τουλάχιστον μία οικογένεια προσφύγων κρατείται στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Άγνωστο είναι πόσοι επιβάτες εμποδίστηκαν να επιβιβασθούν σε αεροπλάνα διάφορων αεροπορικών εταιρειών που είχαν ως προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες και πόσοι μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ, κάτοχοι πράσινης κάρτας, που έλειπαν στο εξωτερικό βρίσκονται τώρα σε αδυναμία να επιστρέψουν.

Σύμφωνα με τον Αμπεντ Αγιούμπ, νομικό και πολιτικό διευθυντή της Αμερικανο-Αραβικής Επιτροπής κατά των Διακρίσεων, το διάταγμα του Τραμπ έχει προκαλέσει απόλυτο χάος και έχει χωρίσει οικογένειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα