Ασφαλιστικό: Για το τρία στα… τέσσερα παίζει σήμερα η κυβέρνηση

17:56 16/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Τρία από τα τέσσερα καυτά ζητήματα του ασφαλιστικού μπαίνουν ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης υπουργείου Εργασίας – θεσμών.

Με ανοικτά όλα τα κρίσιμα θέματα για το μέλλον των μελλοντικών αλλά και των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, συναντώνται σήμερα, για τρίτη φορά, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου των δανειστών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Στόχος της σημερινής συνάντησης που έχει προγραμματιστεί να γίνει αργά το απόγευμα, είναι να «κλείσουν» τουλάχιστον τα τρία από τα συνολικά 4 αγκάθια που χωρίζουν την ελληνική πλευρά με τους δανειστές για να κλείσει η συμφωνία

στο ασφαλιστικό. Το οποίο, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν συνδέεται με την διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό.

Σήμερα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα επιδιώξει να γεφυρώσει την απόσταση που χωρίζει κυβέρνησης και δανειστές στο ασφαλιστικό, αφήνοντας εκτός, για την ώρα, το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, τις μειώσεις στις συντάξεις. Συγκεκριμένα, θα επιδιώξει να «κλειδώσει» σημαντικά δομικά στοιχεία της προωθούμενης μεταρρύθμισης, όπως το ύψος της Εθνικής Σύνταξης που συζητείται «πακέτο» με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, το χρονοδιάγραμμα και κυρίως το μηχανισμό επανυπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και τέλος, τις μόνιμου χαρακτήρα εκπτώσεις στο ύψος των εισφορών των νέων επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών.

Στόχος του κ. Κατρούγκαλου είναι, η συζήτηση για την τύχη των επικουρικών συντάξεων να γίνει στο τέλος, όταν όλα τα υπόλοιπα θα έχουν συμφωνηθεί, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν για μεγάλο «μαχαίρι», έχοντας απορρίψει την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα.

Βέβαια, κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων διαπραγματεύσεων έγινε αντιληπτό ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών διαφωνούν και με τα δομικά στοιχεία της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός πιο ανταποδοτικού συστήματος, με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια μικρότερες συντάξεις, οι οποίες όμως θα αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Αντίθετα, η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία ενός μηχανισμού αναδιανομής, προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Για το λόγο αυτό, στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης βρίσκονται το ύψος της Εθνικής και τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, θα επιδιωχθεί να κλείσει και το θέμα του επανυπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι δανειστές ζητούν λεπτομέρειες για τον μηχανισμό με τον οποίο θα γίνει και επιμένουν να καταγραφεί ρητά η δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα εφαρμοστεί ως το 2018. Επιμένουν δε, για πλήρη αποτύπωση του δημοσιονομικού κόστους από το μέτρο. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αναμένεται να τεθεί και το θέμα των μόνιμων εκπτώσεων που «παραχώρησε» η κυβέρνηση σε ομάδες ασφαλισμένων όπως νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

«Κλειδωμένο» θεωρείται επίσης και το θέμα της μείωσης του ανώτατου πλαφόν, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται πρόθυμη, να συζητήσει περαιτέρω από την αρχικώς προτεινόμενη μείωση.

Πηγή: euro2day.gr

Keywords
Αναζητήσεις
οι θεσμοι ζητουν χαμηλα ποσοστα αναπληρωσησ. τελευταια νεα
Τυχαία Θέματα