Αλιβιζάτος για νέο φορέα: Θα προκύψει κάτι δυναμικό

18:32 9/11/2017 - Πηγή: Aixmi

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να «πέσει το σύστημα» στις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα στην Κεντροαριστερά, και το μόνο που μπορεί να φοβηθεί κανείς είναι ένας «κατακλυσμός», είπε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας για τις εκλογές, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη,

μαζί με τα μέλη της Επιτροπής.

Αν δεν υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ των εκλογικών τμημάτων δεν θα γίνουν εκλογές, επισήμανε ο κ. Αλιβιζάτος, ενώ θα διεξαχθούν κανονικά ακόμα και με την παρουσία μόνον του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, σε περιπτώσεις καθυστέρησης στην προσέλευση των εκπροσώπων των υποψηφίων.

Όπως είπε, μέχρι τώρα έχουν γίνει 5.300 προεγγραφές για τις εκλογές και εξ αυτών τα 2/3 είναι μέλη και το 1/3 φίλοι. Η συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος. Αν κυμανθεί κάτω από τις 100.000 θα διαψεύσει τις προσδοκίες, ενώ αν πλησιάσει τις 200.000 θα είναι μεγάλη επιτυχία.

Το «μίνι μανιφέστο» Αλιβιζάτου
Η συνέντευξη Τύπου της επιτροπής αφορούσε την παρουσίαση των κανόνων του «παιχνιδιού», τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα. Όμως, όπως αναφέρει Το Βήμα, την παράσταση έκλεψαν οι «προσωπικές σκέψεις» του Νίκου Αλιβιζάτου, που αποτέλεσαν ένα μίνι-μανιφέστο για την δημοκρατική παράταξη. Για την ιστορία της, τα προτάγματα της, το μέλλον της, τις διαφορές της με την συντηρητική παράταξη και τη δεξιά.

Όπως τόνισε στην Ελλάδα από την εποχή της απελευθέρωσης υπάρχει το μεταρρυθμιστικό κόμμα, οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν ρίσκα για να προωθήσουν μεγάλες αλλαγές αναγκαίες για την κοινωνία. Αυτό επεσήμανε είναι το κύριο χαρακτηριστικό της προοεδευτικής παράταξης των και αναφέρθηκε στις αλλαγές που προώθησαν οι Χαρ. Τρικούπης, Ελ Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτης. «Όλες οι μεγάλες τομές έγιναν από τους εκπροσώπους αυτής της παράταξης» τόνισε υπογραμμίζοντας μια εξαίρεση: του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο κ. Αλιβιζάτος δεν στάθηκε μόνο στο μεταρρυθμιστικό DNA της παράταξης. Σημείωσε την τάση της να πολυδιασπάται και να κατακερματίζεται. Και τόνισε με έμφαση ότι η προοδευτική παράταξη μεγαλουργεί όταν τα δύο μεγάλα ρεύματα που υπάρχουν στο εσωτερικό της, ο πολιτικός φιλελευθερισμός και η σοσιαλδημοκρατία καταφέρουν να αποκτήσουν κοινό βηματισμό.

Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής που εγγυάται τη διαδικασία εκλογής αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ότι η οικογένεια του προέρχεται από την παράταξη, ωστόσο εκτίμησε ότι είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ενώ υπογράμμισε ότι οι θέσεις του σε ζητήματα όπως το μάθημα των θρησκευτικών ή η θέση των ομοφυλόφιλων στην κοινωνία αποπνέουν συντηρητισμό.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και όσες κάνει είναι επειδή, όπως τα ίδια τα στελέχη του λένε, είναι αναγκασμένος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στη μεταρρύθμιση. Δεν έχει μεταρρυθμιστική λογική. Έχει λογική ρήξης» ανέφερε.

Αναφερόμενος στη διαδικασία εκλογής, επεσήμανε ότι οι υποψήφιοι καλύπτουν όλο το φάσμα του χώρου από τη ΝΔ μέχρι και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε στην απουσία από το εγχείρημα της Ώρας Αποφάσεων και τις αποστάσεις που κρατά ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τον οποίο πάντως επεσήμανε ότι στηρίζει την προσπάθεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΗΜΑ

The post Αλιβιζάτος για νέο φορέα: Θα προκύψει κάτι δυναμικό appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα